Ekonomija

Direktori zabrinuti, perspektiva nemačke ekonomije sve mračnija

Gotovo da nema tračaka nade u industriji. Sektor mašinstva i elektrotehnike, ali i hemijska industrija slabe već neko vreme. Uz to je slaba i strana tražnja, tako da ne treba očekivati zamah od izvoza, rekao je šef IFO istraživanja
Direktori zabrinuti, perspektiva nemačke ekonomije sve mračnijawww.globallookpress.com © Bernhard Claßen

Stanje u nemačkoj privredi ponovo se pogoršalo početkom druge polovine godine, pri čemu se indeks poslovne klime koji izračunava minhenski institut IFO spustio u julu na 87,3 poena, s junskog nivoa od 88,6 poena.

Ovo je treći pad pomenutog indeksa zaredom, izračunat na osnovu anketiranja 9.000 direktora nemačkih kompanija, objavio je "Frankfurter algemajne cajtung", dok su stručnjaci koje je konsultovao Rojters očekivali indeks od 88 poena.

Dakle, Institut IFO predviđa da Nemačkoj preti letnja recesija.

"Produžava se slaba faza nemačke privrede", izjavio je šef IFO istraživanja Klaus Volrabe imajući u vidu ponovni pad indeksa poslovne klime, te dodao da se očekuje da će i bruto domaći proizvod pasti u tekućem trećem kvartalu nakon što je u proleće stagnirao.

Jedan od razloga za brigu je to što je industrija konstantno slaba.

"Kompanije sada mogu da lakše obrađuju postojeće porudžbine jer se uska grla u isporuci kontinuirano smanjuju. Ali novih porudžbina je sve manje", rekao je ekspert instituta.

Gotovo da nema tračaka nade u industriji. Sektor mašinstva i elektrotehnike, ali i hemijska industrija slabe već neko vreme. Uz to je slaba i strana tražnja, tako da ne treba očekivati zamah od izvoza, dodao je Volrabe.

Situacija je posebno loša u građevinskoj industriji, koja pati od rasta kamata i troškova materijala. Zapravo, nikad lošija od 2010. godine.

IT sektor i turizam i dalje dobro stoje.

Nemački list dodaje da za ekonomiste ovakav razvoj situacije nije bio iznenađenje budući da većina indikatora nastavlja da pada, tako da indeks poslovne klime nije izuzetak.

"Ukratko: u recesiji smo i nećemo iz nje izaći uskoro", konstatovao je ekonomista Jens-Oliver Niklaš iz Landesbank Baden-Virtemberg.

Industrija stagnira uprkos sve manjim problemima u lancu snabdevanja. Pozitivan podsticaj mogao bi da usledi samo od potrošnje, što se može očekivati s povećanjem plata i ublažavanjem inflatornih pritisaka. Ali to su pak mali koraci ka ekonomskom oporavku, zaključuje stručnjak nemačke razvojne banke KfV Frici Keler-Gajb.

image