Ekonomija

MMF poboljšao izglede za ekonomski rast Rusiji, smanjio ih Nemačkoj

Za razliku od Rusije, čiji su ekonomski izgledi povećani za 0,8 odsto, izgledi rasta nemačke ekonomije smanjeni su za 0,2 odsto
MMF poboljšao izglede za ekonomski rast Rusiji, smanjio ih Nemačkojwww.globallookpress.com © © Bulkin Sergey

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je ekonomske izglede Rusije za 0,8 odsto i u najnovijem izveštaju naveo da se očekuje rast ruske ekonomije od 1,5 odsto, nakon, kako su ga nazvali, velikog fiskalnog podsticaja u prvoj polovini godine, preneo je "Blumberg".

Za razliku od Rusije, izgledi rasta nemačke ekonomije u istom izveštaju smanjeni su za 0,2 odsto i za ovu godinu predviđa se da će biti u minusu 0,3 odsto.  

Jedina zemlja u izveštaju MMF-a koja je dobila bolju ekonomsku prognozu od Rusije je Brazil, kojem su izgledi za ekonomski rast povećani za 1,2 odsto, a predviđa se da će rast biti 2,1 odsto.

MMF je za prošlu godinu prognozirao Rusiji ekonomski pad od 3,4 odsto, do kojeg nije došlo. Već u ažuriranom izveštaju u januaru ove godine, ova međunarodna finansijska institucija navela je da su procene da je 2022. godine ekonomski pad u Rusiji bio 2,2 odsto.

Tada su za tekuću godinu predvideli rast od 0,3 odsto, što je bilo 2,6 odsto bolje od njihove prognoze iz oktobra 2022. godine.

Kao što se vidi iz najnovijeg izveštaja MMF-a i ta brojka znatno je uvećana u ovom, najnovijem izveštaju.

image