Ekonomija

"Blekrok": Ekonomija SAD na udaru inflacije, mogla bi da se desi retka "recesija pune zaposlenosti"

Veliki nedostatak radnika mogao bi da podstakne kompanije da zadrže zaposlene, čak i ako prodaja opadne, iz straha da neće moći ponovo da ih nađu. Time se otvara prostor za neuobičajenu 'recesiju pune zaposlenosti' u SAD i Evropi
"Blekrok": Ekonomija SAD na udaru inflacije, mogla bi da se desi retka "recesija pune zaposlenosti"Getty © Spencer Platt

Američku ekonomiju bi mogao da zadesi haos, jer su SAD u riziku od velikih oscilacija inflacije i neuobičajene "recesije pune zaposlenosti", upozorili su stručnjaci investicione firme "Blekrok", navodi "Biznis insajder".

Iako se inflacija značajno smanjila u odnosu na 41-godišnji maksimum koji je dostigla prošlog leta, postoje suprotstavljeni pritisci u ekonomiji koji bi mogli da dovedu do nestabilnosti cena u budućnosti, naveo je predstavnik "Blekroka". Razlog je u tome što potrošači prebacuju potrošnju sa robe na usluge, što dovodi do deflacije robe. Ali u isto vreme, tržište rada ostaje rigidno, što pokreće inflaciju zarada dok radnici traže veće plate.

"Rezultat? Veoma promenljiva putanja u narednim kvartalima pre nego što se inflacija verovatno spusti blizu tri odsto – znatno iznad ciljanih dva odsto", rekli su stratezi.

Taj rolerkoster bi mogao da bude loša vest za akcije: visoka inflacija može da utiče na korporativne profite povećavajući troškove za kompanije, dok opadajuća inflacija može da utiče na cene robe, što je još jedna prepreka za profit.

"Očekujemo smanjenje korporativnih marži ako inflacija ostane visoka - i još veće smanjenje ako padne. Dakle, dobre ekonomske vesti poput pada inflacije nisu nužno dobre vesti za tržišta", dodaje se.

Stratezi su mesecima upozoravali da investitori više ne posluju u eri lakog novca, te da će visoka inflacija i kamatne stope ostati trajno u privredi. To znači da se tržišta suočavaju sa novom vrstom promenljivosti.

U taj novi režim biće uključen i nedostatak radnika, zbog starenja stanovništva u velikim ekonomijama. To bi moglo da podstakne kompanije da čvrsto čuvaju radnike tokom krize, što je takođe loša vest za akcije.

"Veliki nedostatak radnika mogao bi da podstakne kompanije da zadrže radnike, čak i ako prodaja opadne, iz straha da neće moći ponovo da ih zaposle. Time se otvara prostor za neuobičajenu 'recesiju pune zaposlenosti' u SAD i Evropi", upozorili su stratezi kompanije "Blekrok".

To bi, kako ocenjuju, moglo da uzme veći danak na korporativne profite nego ranije. 

Tržišta očekuju da će Fed ove sedmice podići raspon ciljanih kamatnih stopa na 5,25-5,5 odsto, kao deo pokušaja da ukroti inflaciju, iako visoke kamatne stope povećavaju rizik od recesije. Stručnjaci njujorškog Feda procenjuju da postoji 67 odsto šansi da će privreda krenuti da opada do juna 2024. 

U međuvremenu, nezaposlenost je ostala relativno stabilna tokom prošle godine, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na 3,6 odsto u junu. 

image