Ekonomija

MMF: Britanska ekonomija će ove godine prestići nemačku

Nemačka ekonomija je u padu u poslednja dva kvartala, čime je ispunjena tehnička definicija recesije, a MMF je u maju upozorio da nemačka ekonomija "ulazi u novu normalnost"
MMF: Britanska ekonomija će ove godine prestići nemačku© TANJUG/AP Photo/Markus Schreiber

Britanija će ove godine nadmašiti Nemačku, prognoze su Međunarodnog monetarnog fonda, nakon što se njihovi najgori strahovi za britansku ekonomiju nisu ostvarili, piše "Telegraf".

MMF očekuje da će ekonomija Velike Britanije ove godine porasti za 0,4 odsto, što predstavlja veliki napredak u poređenju sa smanjenjem od 0,3 odsto koje je MMF predvideo u aprilu, kada se prognoziralo da će Velika Britanija biti najveća ekonomija sveta sa najlošijim rezultatima.

Poboljšanje u Velikoj Britaniji je, prema navodima MMF-a, odraz "veće potrošnje i investicija nego što se očekivalo usled pada cena energenata".

MMF je saopštio da je okvirni sporazum iz Vindzora koji je objavio Riši Sunak u februaru takođe pomogao trgovini između Severne Irske i Velike Britanije zahvaljujući "manjoj neizvesnosti posle bregzita".

Britanski finansijski sektor je takođe ostao "otporan" nakon kolapsa "Silikon veli banke" u SAD i "Kredi Svis" u Švajcarskoj.

S druge strane, ove godine se očekuje pad nemačke privrede za 0,3 odsto, što je udar na kancelara Olafa Šolca, koji je ranije insistirao da će Nemačka izbeći takav scenario.

MMF je naveo da je "slabost u proizvodnji" razlog zašto je odlučeno da se prognoze dodatno smanje u odnosu na ranije predviđen pad od 0,1 odsto.

Nova normalnost

Podaci iz istraživanja koje je objavio nemački institut Ifo pokazuju su da se poslovno poverenje u julu pogoršalo i to treći mesec zaredom. Analitičari su upozorili da će se nemačka privreda ove godine boriti da se oslobodi recesije. 

Ekonomija je u padu u poslednja dva kvartala, čime je ispunjena tehnička definicija recesije, a MMF je u maju upozorio da nemačka ekonomija "ulazi u novu normalnost".

Na rast utiče starenje stanovništva i "geoekonomska fragmentacija" koja teško pogađa nemačku ekonomiju zbog njenog statusa industrijske zemlje koja ima jake trgovinske veze sa Kinom i SAD.

Smanjenje rejtinga za Nemačku znači da se sada očekuje da će ove godine ona biti najveća svetska ekonomija sa najlošijim rezultatima.

Ekonomisti ocenjuju da je Nemačka "zaglavljena u zoni sumraka između stagnacije i recesije, te da joj je hitno potrebna nova reformska agenda".

Statistika pokazuje da je kreditiranje poslovnih subjekata širom evrozone palo najbržim tempom u istoriji kao rezultat rastućih kamatnih stopa, upozorila je Evropska centralna banka. 

Uprkos ekonomskim problemima u Evropi, MMF je unapredio prognozu globalnog rasta sa 2,8 odsto u aprilu na tri odsto. Upozorava se, ipak, da će Velikoj Britaniji i drugim naprednim ekonomijama biti teško da savladaju inflaciju u naredne dve godine, a glavni ekonomista MMF-a je naveo da se životni standard možda nikada neće vratiti na stepen rasta koji je postojao ranije.

Osim toga, stručnjaci navode da će krah Crnomorske inicijative podići cene nekih namirnica i do 15 odsto, što može da bude faktor da globalna inflacija ostane na visokom nivou.

image