Krediti još skuplji: Evropska centralna banka podigla referentne kamate

ECB odlučna da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od 2 odsto

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da ponovo podigne tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena. Kako su naveli u saopštenju, inflacija nastavlja da opada, ali se i dalje očekuje da će predugo ostati previsoka. Oni ističu da je ECB odlučna da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od dva odsto.

Prema odluci Upravnog saveta ECB, referentna kamatna stopa će od 2. avgusta biti 4,25 odsto. Kamatna stopa na depozite sada iznosi 3,75 odsto.

ECB je odlučila da podigne kamatne stope deveti put zaredom i one su sada najveće od oktobra 2008. godine. Od početka ciklusa podizanja kamata u julu 2022. godine, zvaničnici ECB su povećali kamatne stope za 425 baznih poena, što predstavlja najbrži tempo pooštravanja u njenoj istoriji.

"Današnje povećanje stope odražava procenu Upravnog saveta o izgledima za inflaciju, dinamici osnovne inflacije i snazi transmisije monetarne politike. Događaji od poslednjeg sastanka podržavaju očekivanja da će inflacija dodatno opasti tokom ostatka godine, ali da će ostati iznad cilja tokom dužeg perioda. Dok neke mere pokazuju znake popuštanja, osnovna inflacija je generalno visoka. Prošla povećanja stope i dalje se snažno prenose: uslovi finansiranja su ponovo pooštreni i sve više prigušuju tražnju, što je važan faktor u vraćanju inflacije na cilj", naveli su iz ECB.

Oni navode da će buduće odluke Upravnog saveta obezbediti da ključne kamatne stope ECB budu postavljene na dovoljno restriktivne nivoe onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto.

"Upravni savet će nastaviti da sledi pristup koji zavisi od podataka u određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja ograničenja. Konkretno, njegove odluke o kamatnim stopama će i dalje biti zasnovane na njegovoj proceni inflacionih izgleda u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike", navode iz Evropske centralne banke.

Oni navode da su spremni da prilagode sve svoje instrumente u okviru svog mandata kako bi osigurali da se inflacija vrati na cilj od dva odsto u srednjoročnom periodu i da očuvaju nesmetano funkcionisanje transmisije monetarne politike.

"Štaviše, Instrument za zaštitu transmisije je dostupan da se suprotstavi neopravdanoj, neuređenoj tržišnoj dinamici koja predstavlja ozbiljnu pretnju transmisiji monetarne politike u svim zemljama evrozone, omogućavajući na taj način Upravnom savetu da efikasnije ispuni svoj mandat stabilnosti cena", navode iz ECB.

FED podigao kamatu na nivo koji nije viđen 16 godina

Američke federalne rezerve su, takođe, juče odlučivale o visini kamata. FED povećao referentne kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, uz obrazloženje da inflacija nije zaustavljena i da njen rast i dalje traje. Ovim povećanjem na snagu je stupila najviša referentna kamatna stopa koju je odredila američka centralna banka u poslednjih 16 godina, prenosi Rojters.

Povećanjem kamatne stope, 11. put u poslednjih 12 zasedanja Saveznog komiteta za otvoreno tržište Federalnih rezervi, najvišeg tela ove institucije, određena je referentna kamatna stopa za prekonoćne zajmove u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, a zvanična izjava o monetarnoj politici data nakon ove odluke ostavlja prostor za još jedno povećanje, dodaje Rojters.

"Savezni komitet za otvoreno tržište Federalnih rezervi nastaviće da procenjuje novopristigle informacije i njihove implikacije na monetarnu politiku", saopšteno je iz FED-a.

I nakon sednice Saveznog komiteta za otvoreno tržište Federalnih rezervi održane u junu saopšteno je da će se pratiti "dolazni podaci i proučavati uticaj povećanja kamatne stope na privredu kako bi se utvrdio stepen nužnog dodatnog učvršćivanja monetarne politike u cilju dostizanja ciljne stope inflacije od dva odsto".