Ekonomija

"Blumberg": U Evropi raste rizik od nestašice gasa tokom zime

Usled približavanja zime i hladnijeg vremena, rastu i cene prirodnog gasa
"Blumberg": U Evropi raste rizik od nestašice gasa tokom zimewww.globallookpress.com © dpa/Stefan Sauer

Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo beleže rast, a prekidi u snabdevanju na ključnim postrojenjima naglašavaju rizik od potencijalne nestašice tokom zime, piše "Blumberg".

Za to vreme, neke prognoze ukazuju na hladnije od normalnih uslova u severozapadnoj Evropi do početka decembra, što bi moglo da dovede do povećanja potražnje za grejanjem nakon toplog oktobra.

"Dok su nedavne blage temperature i zalihe, veće od uobičajenih, dale Evropi preko potreban odmor od energetske krize, zbog hladnoće ili poremećaja u snabdevanju, kontinent bi brzo posegao za rezervama", upozorava se u tekstu.

Iako se očekuje da će ukupni tokovi iz Norveške, uglavnom, biti stabilni, dva polja u toj nordijskoj zemlji danas su zabeležila neplanirana smanjenja kapaciteta.

Ranije ove godine, veliko američko postrojenje za tečni prirodni gasa (LNG) oštećeno je u požaru, ali iz postrojenja tek treba da saveznim regulatorima dostave plan ponovnog pokretanja rada.

"To dovodi u pitanje da li objekat Friport može da nastavi sa radom ovog meseca kako je planirano, a istovremeno povećava nervozu oko zimskih zaliha nakon što je Rusija smanjila izvoz gasa na kontinent", piše "Blumberg".

Cene su skočile i kako se temperature spuštaju bliže sezonskim nivoima u nekim delovima zapadne Evrope, ali i slabijom proizvodnjom vetra u Nemačkoj.

I najveći kineski proizvođači gasa očekuju oskudne zimske zalihe i više cene. Nacionalna meteorološka agencija očekuje temperature blizu ili čak više od istorijskih normi od decembra do februara u većini delova Kine. 

Međutim, "iznenadno povećanje kupovine gasa u Kini pojačalo bi konkurenciju za preko potreban LNG širom sveta, podižući stope za Evropu", zaključuje se u tekstu.

image