Međunarodna agencija za energetiku: Evropi će faliti 30 milijardi kubnih metara gasa

Do manjka će doći ako Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa, a Kina poveća uvoz tečnog prirodnog gasa

Evropa mora odmah da reaguje kako bi sprečila nestašicu prirodnog gasa sledeće godine, upozorila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Procenjuje se da će Evropi faliti 30 milijardi kubnih metara gasa neophodnih da opskrbi svoju ekonomiju i napuni skladišta tokom leta 2023. godine.

Agencija je saopštila da će do manjka doći ako Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa, a Kina poveća uvoz tečnog prirodnog gasa, na koji se Evropa dosad oslanjala ne bi li nadomestila odsustvo ruskih isporuka.

Moskva je ove godine isporučila Starom kontinentu 60 milijardi kubnih metara gasa, ali je IEA saopštila da je "malo verovatno" da će Rusija obezbediti istu količinu 2023, kao i da bi sasvim mogla da obustavi isporuke.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol upozorio je da vlade treba da preduzmu hitne mere kako bi ubrzale poboljšanje energetske efikasnosti i ubrzale primenu obnovljivih izvora energije i toplotnih pumpi, kao i druge korake za strukturalno smanjenje potražnje za gasom.

Birol je dodao da bi evropska skladišta gasa mogla biti popunjena samo 65 odsto 2023. godine, u poređenju sa 95 odsto ove godine.