Ekonomija

Rusija ratifikovala protokol o kreditu Mađarskoj za izgradnju nuklearne elektrane

Prema sporazumu koji su potpisale dve zemlje, Moskva je 2014. godine Budimpešti obezbedila državni kredit u iznosu do 10 milijardi evra za izgradnju dva nuklearna bloka
Rusija ratifikovala protokol o kreditu Mađarskoj za izgradnju nuklearne elektranewww.globallookpress.com © Rosatom/via Globallookpress.com

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se koriguje postupak plaćanja kredita Mađarskoj za izgradnju nuklearne elektrane Paks, prenose "RIA Novosti".

Kako se navodi, prema sporazumu koji su potpisale dve zemlje, Moskva je 2014. godine Budimpešti obezbedila državni kredit u iznosu do 10 milijardi evra za izgradnju dva nuklearna bloka. Zbog sankcija koje su u februaru 2022. uvele SAD i Evropska unija, Rusija je prestala da prima uplate u dolarima i evrima od zemalja dužnika, uključujući Mađarsku. 

Zaposleni u Ministarstvu finansija održali su niz konsultacija sa kolegama iz Budimpešte radi dogovora o novim uslovima i procedurama otplate kredita.

Kao rezultat toga, predstavnici dveju zemalja potpisali su Protokol broj 2, koji sadrži nekoliko odredbi. Prva je otplata duga Mađarske nagomilanog od 1. marta 2022. do datuma stupanja na snagu Protokola. Reč je o plaćanju kamate na kredit, kao i o naknadi za nekorišćenje ugovorenog iznosa kredita za period od 2021. do 2022, što ukupno iznosi 900.000 evra. 

Zatim, tu su neobračunavanje zatezne kamate na iznos gore navedenih isplata kada su izvršene na vreme i raskid svih odredbi ugovora u vezi sa procedurom prihvatanja ugovora o finansiranju, uz potvrdu činjenice prihvatanja ugovora o finansiranju u aprilu 2017. godine.

Mađarska nuklearna elektrana Paks, koja je puštena u promet osamdesetih godina prošlog veka, ima četiri reaktora VVER 440 koje je sagradila Rusija, sa kombinovanim kapacitetom oko 2.000 megavata.

Mađarska zadovoljava polovinu energetskih potreba preko Paksa i planira da u saradnji sa Rusijom poveća kapacitete te elektrane za još dva reaktora.

Takođe, ova elektrana više od polovine električne energije koja se troši u Mađarskoj.

Krajem 2014. Moskva i Budimpešta potpisale su dokumente o izgradnji novih blokova 5 i 6 sa reaktorskim postrojenjima u NE Paks po naprednom ruskom projektu VVER-1200, koji ispunjava najnovije standarde pouzdanosti i bezbednosti. 

Saopšteno je da će Rusija dati Mađarskoj državni kredit do deset milijardi evra za projekat Paks-2, a ukupna cena projekta iznosila bi 12,5 milijardi evra.

image