Ekonomija

Ruski vrhunski ekonomista: Digitalna rublja može pomoći Rusiji u borbi protiv sankcija

Ideju o uvođenju nacionalne digitalne valute Banka Rusije je predstavila krajem 2020. godine, a elektronska rublja je zvanično postala operativna 1. avgusta
Ruski vrhunski ekonomista: Digitalna rublja može pomoći Rusiji u borbi protiv sankcija© Who is Danny - stock.adobe.com

Digitalna ruska rublja mogla bi da pomogne Moskvi u spoljnoj trgovini suočenoj sa zapadnim sankcijama, sugerisao je ruski ekonomista visokog profila. Elektronska valuta je zvanično postala operativna 1. avgusta.

"Članstvo Rusije u Banci za međunarodna poravnanja (BIS) je trenutno suspendovano. Digitalna rublja nije zasnovana na jednom protokolu i stoga ne može biti vidljiva za BIS u Bazelu. Upravo suprotno, uz pomoć digitalne rublje u spoljnoj trgovini moguće je efikasno zaobići finansijske sankcije zapadnih zemalja", rekao je Vladislav Ginko, koji predaje na Ruskoj predsedničkoj akademiji za nacionalnu privredu i javnu upravu (RANEPA), objavljeno je na Telegramu.

Ideju o uvođenju nacionalne digitalne valute Banka Rusije je predstavila krajem 2020. Za razliku od virtuelnih valuta kao što je bitkoin, za digitalnu rublju se kaže da predstavlja minimalan rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator i podržavati tradicionalni novac.

Propisi predviđaju da se digitalna rublja može koristiti za transfere i plaćanja, dok se valuta čuva u digitalnim novčanicima na platformi kojom upravlja centralna banka, ali neće biti moguća štednja ili podizanje kredita.

Centralna banka planira da započne pilot transakcije sa digitalnim rubljama uz učešće ograničenog broja klijenata iz 13 banaka.

image