U stečaj od početka godine otišle 224 firme u Srbiji

Ukupno prosečno vreme trajanja stečajnog postupka je tri godine, jedan mesec i 29 dana, kada se računaju svi aktivni, obustavljeni i zaključeni postupci, kojih je u ovom trenutku 8.994

Od početka godine do 2. avgusta u Srbiji su 224 firme otišle u stečaj, pokazuju podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, a ukupno su bila aktivna 1.603 stečajna postupka. U taj broj ne ulaze stečajni postupci koji se vode po Zakonu o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji i stečajnim postupcima banaka i osiguravajućih društava, za koje je nadležna Agencija za osiguranje depozita.

Prema podacima kojima raspolaže Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, do 2. avgusta ove godine obustavljena su 773 stečajna postupka. Ukupno je do tog datuma zaključeno 6.618 stečajnih postupaka na teritoriji Srbije.

Takođe, ukupno prosečno vreme trajanja stečajnog postupka je tri godine, jedan mesec i 29 dana, kada se računaju svi aktivni, obustavljeni i zaključeni postupci kojih je u ovom trenutku 8.994. Prosečno vreme trajanja stečajnih postupaka pokrenutih po Zakonu o stečajnom postupku (ukupno 5.252 postupka) je četiri godine, jedan mesec i devet dana.

Za stečajne postupke pokrenute po Zakonu o stečaju (ukupno 3.742) prosečno vreme trajanja je jednu godinu, 10 meseci i pet dana.