Ekonomisti upozoravaju: Podizanje kamatnih stopa rizikuje da Britaniju gurne u recesiju

"Britanska bolest" visokih kamatnih stopa i inflacije se vratila

Britanija rizikuje da padne u recesiju jer visoke kamatne stope dodatno pritiskaju porodice i preduzeća koja se već muče sa inflacijom, upozoravaju ekonomisti.

Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR) saopštio je da postoji 60 procenata šanse da Britanija zapadne u recesiju krajem 2024, okrivljujući za to inflaciju, visoke kamatne stope i spor globalni rast.

Jagdžit Čada, direktor Instituta, rekao je da se "britanska bolest" vratila, aludirajući na termin populariziran 1970-ih kada je Velika Britanija pretrpela produženu stagnaciju.

"Inflacija, politička previranja, globalno ekonomsko usporavanje, naftni šokovi, štrajkovi – ima mnogo imenica koje su slične situaciji 1970-ih. Britanska ekonomija ne izgleda kao da će uspeti da do 2027. premašiti vrhunac aktivnosti pre kovida", dodao je.

Rizik od recesije sledeće godine raste jer visoke kamate vrše pritisak na domaćinstva i preduzeća. Banka Engleske podigla je kamatne stope sa 0,1 posto u decembru 2021. na 5,25 posto danas.

Domaćinstvo sa hipotekom od 300.000 funti imaće povećanje mesečne otplate sa 1.200 funti mesečno na 1.800 funti, procenjuje NIESR, što je 50 odsto više.

Bez ušteđevine zbog većih otplata hipoteke u ovoj finansijskoj godini ostaće 1,2 miliona porodica, saopštila je organizacija. Očekuje se da će cene nekretnina pasti tri godine zaredom, prema NIESR-u, dok će se Banka Engleske boriti da drži rast cena pod kontrolom nekoliko godina.

BDP će porasti za anemičnih 0,4 odsto ove godine i 0,3 odsto sledeće godine, saopštio je NIESR.

To znači da je zemlja na putu "pet izgubljenih godina" jer se BDP neće vratiti na stanje pre pandemije do trećeg kvartala sledeće godine, a mučiće se da postigne značajan rast čak i nakon te tačke. Recesija ove godine se ne može isključiti, saopštila je grupa ekonomista.

Upozorenje dolazi kako se globalna ekonomija pogoršava. Prinosi na obveznice su pali, a akcije na berzama su rasprodate zbog zabrinutosti za zdravlje kineske privrede i američkog bankarskog sistema, navodi "Telegraf".

Kineski uvoz i izvoz su neočekivano naglo pali u julu, pojačavajući strahove o zdravlju druge najveće svetske ekonomije.

Istovremeno, "Mudis", agencija za kreditni rejting, snizila je rejting 10 malih i srednjih američkih banaka.

Stiven Milard iz NIESR-a upozorio je da postoji ozbiljan rizik od recesije u SAD.

Previše visoke kamatne stope, uporna inflacija i dalja šteta od sukoba u Ukrajini znače da "nećemo videti stope globalnog rasta BDP-a koje smo ostvarili u poslednjih 20-ak godina", rekao je on, upozoravajući na "dugoročniji, strukturalni" udar na rast privrede.

NIESR je predvideo da će globalna ekonomija rasti za 2,7 procenata ove godine, 2,8 procenata u 2024. i 2,9 procenata u proseku svake godine do kraja decenije – što odgovara najslabijim godinama sporog oporavka od finansijske krize.

Čak i usred ove loše globalne slike, Britanija će biti još gora. NIESR očekuje da će njena privreda rasti sporije od evrozone, SAD i Japana.

Ključni problem je inflacija. NIESR predviđa da će porast cena u proseku iznositi 7,7 odsto ove godine i 4,1 odsto u 2024. Ne očekuje se da će se inflacija vratiti na cilj Banke Engleske od dva odsto u narednih pet godina.