Italija planira 15 milijardi evra "kriznog budžeta"

U krojenju budžeta za narednu godinu, vlada namerava da fokus stavi na ublažavanje posledica naglog skoka cena energenata

Italija planira da u budžetu za narednu godinu odvojio barem 15 milijardi evra kako bi ublažila uticaj naglog skoka cena energenata na preduzeća i porodice, potvrđeno je Rojtersu iz dva vladina neimenovana izvora.

Premijerka Đorđa Meloni podići će budžetski deficit za sledeću godinu na 4.5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što će osloboditi prostor u budžetu za proširenje finansijskih mera vrednih oko 21 milijardu evra.

Sredstva kojima bi se pomoglo ekonomiji mogla bi da porastu ako trenutni trendovi budu vodili do deficita manjeg od 3.4 odsto BDP-a koliko je procenjeno da će on biti pre dva meseca.

Javne finansije  ove godine bile su jače nego što su predviđalo sa prihodima od poreza na dodatu vrednost i akciza pojačanim visokom inflacijom i rastom cena energije. Inflacija je takođe pomogla da se "istopi" deo velikog javnog duga Italije, naveo je Rojters.

Stopa inflacije u Italiji dostigla je 12,8 odsto u oktboru, najviše od 1996. godine.

Melonijeva je izjavila da će ostaviti po strani neke od finansijskih mera koje je najavljivala tokom predizborne kampanje, kao što su povećanje penzija i značajnije smanjenje poreza i da će umesto toga budžet biti posvećen obuzdavanju energetske krize.

Nove mere trebalo bi da budu objavljene u petak, posle čega treba da uću u zakon o budžetu za 2023. godinu koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.