Ruska nafta dominira u kineskom i indijskom uvozu

Prema carinskim podacima, kineski uvoz ruske sirove nafte u junu dostigao je najviši nivo u istoriji

Rusija je i u junu ostala najveći izvoznik nafte u Indiju i Kinu, pokazali su u četvrtak podaci iz najnovijeg izveštaja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Prema proračunima OPEK-a, ruska nafta činila je skoro 20 odsto ukupnog kineskog uvoza u datom periodu, zadržavši titulu najvećeg dobavljača sirove nafte u toj zemlji šest uzastopnih meseci.

Saudijska Arabija, drugi po veličini dobavljač, činila je 15 odsto ukupnog kineskog uvoza, dok je Malezija obezbedila oko 11 odsto.

Prema carinskim podacima, kineski uvoz ruske sirove nafte u junu dostigao je najviši nivo u istoriji, sa protokom od 10,5 miliona tona, što je više od 40 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kina je u datom periodu uvozila 12,7 miliona barela dnevno, što predstavlja porast od pet odsto u odnosu na maj.

Ruska nafta je u junu takođe činila 45 odsto indijskog uvoza sirove nafte, postavši tako najveći dobavljač nafte u toj zemlji u 12 uzastopnih meseci. Iračka nafta činila je oko 17 odsto uvoza, dok je udeo Saudijske Arabije bio 16 odsto.

Ukupan uvoz nafte u Indiju u datom periodu smanjio se za tri odsto u odnosu na maj, i iznosio je 4,7 miliona barela dnevno. 

Prema podacima koje je ranije objavilo indijsko Ministarstvo industrije i trgovine, u prvih pet meseci ove godine izvoz ruske nafte u Indiju je naglo porastao na 37 miliona tona, što predstavlja veći nego tokom cele 2022. godine. 

I Indija i Kina su kupovale su rusku naftu uz velike popuste koje je Moskva uvela prošle godine, kako bi ruska nafta osvojila nova tržišta usred antiruskih sankcija koje su zapadne zemlje uvele nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.