Ekonomija

Jačanje saradnje: Egipat želi više ruskih investicija

Egipat bi u bliskoj budućnosti mogao da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom koju predvodi Rusija
Jačanje saradnje: Egipat želi više ruskih investicijaGetty © Marco Di Lauro/Getty Image

Kairo radi na privlačenju većeg broja ruskih investicija i promovisanju zajedničkih projekata, saopštila je egipatska Opšta uprava za investicije i slobodne zone (GAFI).

"Rusija je prisutna u mnogim investicijama u Egiptu. Oni ulažu u brojne sektore, u hranu, naftu i inženjering", rekao je izvršni direktor GAFI Hosam Heiba za "RIA Novosti".

Moskva i Kairo jačaju ekonomsku saradnju, a trgovinski promet je porastao na preko šest milijardi dolara u 2022, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na godinu ranije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu Rusija-Afrika koji je održan u julu rekao je da su odnosi sa Egiptom strateške prirode, napominjući da dve zemlje imaju brojne velike zajedničke projekte.

Putin je, tokom sastanka sa egipatskim kolegom Abdelom Fatahom el Sisijem, napomenuo da Egipat pokriva trećinu ekonomske saradnje Moskve sa afričkim kontinentom.

Dve države rade i na uspostavljanju ruske industrijske zone u oblasti Sueckog kanala. Egipat bi u bliskoj budućnosti mogao da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom koju predvodi Rusija, što bi moglo da doprinese daljoj diversifikaciji trgovine, napomenuo je nedavno potpredsednik ruske vlade Denis Manturov.

image