Ekonomija

Slabi podrška Fedovoj politici visokih kamatnih stopa, stručnjaci se nadaju "mekom sletanju" ekonomije

Većina zvaničnika Feda je "oprezno optimistična" u pogledu budućnosti američke ekonomije
Slabi podrška Fedovoj politici visokih kamatnih stopa, stručnjaci se nadaju "mekom sletanju" ekonomijeGetty © Mario Tama / Staff

Mali broj zvaničnika američkih Federalnih rezervi podržava politiku podizanja kamatnih stopa u borbi protiv inflacije, piše "Blumberg" pozivajući se na izveštaj sa julskog sastanka Feda i dodaje da je većina "zadržala oprezan optimizam" da američku ekonomiju čeka "meko sletanje" (postepeno usporavanje rasta kojim se izbegava drastičan pad privrede).

Zvaničnici koji su se zalagali za održavanje stabilnih stopa nakon jula – manjina u Fedu - zabrinuti su zbog pogoršanja kreditnih uslova, navode "Blumbergovi" ekonomisti i dodaju da javne primedbe zvaničnika Feda ukazuju na to da snažan stepen konsenzusa koji podržava agresivnu kampanju pooštravanja u poslednjih godinu i po dana počinje da opada.

Neki, poput predsednika Feda Filadelfije Patrika Harkera, ukazali su na to da centralna banka možda neće morati da nastavi da povećava kamatne stope. Drugi, uključujući guvernerku Feda Mišel Bouman, zauzeli su suprotan stav.

Investitori trenutno ne očekuju još jedno povećanje kamatne stope ove godine, a na ruku im idu i nedavno objavljeni ekonomski podaci, naročito tromesečni izveštaj o rastu plata objavljen 28. jula, koji je pokazao naglo usporavanje, i izveštaj od 3. avgusta o troškovima rada koji je takođe otkrio prigušenu stopu rasta.

"To bi trebalo da pomogne da se ograniči zabrinutost da će tržište rada dodatno podstaći inflaciju", navode ekonomisti "Blumberga".

image