"Špigl": Homeopatijom i kozmetikom leče nemačku ekonomiju

Ministar finansija Kristijan Lindner planira pakete pomoći koji teško da će nešto postići budući da se vlada ne usuđuje da se uhvati u koštac sa važnim reformama

Predlozi zakona koji bi trebalo da pomognu nemačkoj privredi, a koje je predložio ministar finansija Kristijan Lindner, neće rešiti ekonomske probleme zemlje, ni kratkoročno ni dugoročno, navodi "Špigl".

Lindnerov "Zakon o mogućnostima rasta" - vredan oko šest milijardi evra - ima za cilj da podstakne kompanije da investiraju na klimatski prihvatljiv način davanjem bonusa i uštedom poreza. Takozvani "Zakon o budućem finansiranju" obezbediće poreske olakšice za nova preduzeća koja svojim zaposlenima omogućavaju učešće u kapitalu. Za to je predviđeno 1,3 milijarde evra.

Nijedan ovaj predlog, navodi se u redakcijskom komentaru "Špigla", ne pomaže jačanju rasta, a i dolaze prekasno.

Ekonomski pad trebalo bi da bude završen do početka sledeće godine, i to bez pomoći države. Drugačije je bilo u finansijskoj krizi i pandemiji korone, kada se privreda višestruko smanjila.

Programi ekonomskih podsticaja u sadašnjoj situaciji donose više štete nego koristi. Pre svega, oni bi podstakli trend rasta cena, navodi uredništvo "Špigla" i dodaje da oba predloga ne doprinose dugoročnom rešavanju problema Nemačke jer se bore protiv simptoma i ne pokreću investicioni bum koji je nemačkoj ekonomiji hitno potreban da bi ponovo rasla na duži rok.

"Špigl" navodi da je neophodno temeljno reformisati poreski sistem kako bi se građani i kompanije dugoročno rasteretili, naročito kada je reč o porezu na dohodak. Ali, dodaje redakcija, takva reforma bi bila skupa i vlada ne bi mogla da je finansira kreditom već kroz veće poreze na drugim mestima ili umereno povećanje PDV-a.

Problem je, navodi list, što vlada nema snage za neophodne reforme, iz dva razloga.

S jedne strane, ekonomska situacija nije tako sumorna kao na početku milenijuma, kada je tadašnja vlada bila primorana da sprovede temeljnu poresku reformu. Nivo patnje nije dovoljno visok, navodi "Špigl".

S druge strane, klima u vladajućoj "semafor" koaliciji je loša. Među partnerima postoji odbojnost i nepoverenje. Poreska reforma bi bila pobeda za liberale, dok SPD i Zeleni ne žele da se ide tako daleko. Naprotiv, Lindnerovi koalicioni partneri bi radije podigli poreze. Oni to ne kriju. Zbog toga su "kozmetičke promene u kombinaciji sa homeopatskim olakšanjem" najbolje što Lindner može da postigne.