Najveća ekonomija EU stagnira

Nedostatak potražnje, stroga monetarna politika i produžena energetska kriza doveli su do smanjenja rasta u Nemačkoj, pokazuje "Blumbergova" anketa

Nemačka ekonomija će ostati u stagnaciji u drugoj polovini godine dok nastavlja da se bori sa posledicama zimske recesije, navodi "Blumberg" pozivajući se na svoje istraživanje sprovedeno početkom avgusta.

Privredna proizvodnja u Nemačkoj se smanjila u drugom tromesečju i stagniraće u trećem, navodi medij i podseća na ranije upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda da će najveća ekonomija EU biti jedina članica G7 koja će se ove godine suočiti sa kontrakcijom.

Prognoza za nemačku privredu je revidirana naniže sa očekivanim rastom od samo 0,1 odsto u četvrtom kvartalu, pošto su domaća tražnja i očekivanja izvoznika oslabili, navodi "Blumberg".

Nemačka industrija muči se zbog slabije potražnje iz Kine, nedostatka kvalifikovanih radnika, strože monetarne politike i dugotrajnih posledica energetske krize, navodi agencija.

"Uopšteno očekivani oporavak još uvek nije ostvaren početkom leta", upozorilo je nemačko Ministarstvo ekonomije u posebnom izveštaju. Ekonomija zemlje pati zbog "i dalje slabe spoljne tražnje, kontinuirane geopolitičke neizvesnosti, i dalje visokih stopa rasta cena i sve uočljivijih efekata monetarnog pooštravanja", navodi se u izveštaju.

"Trenutni vodeći pokazatelji kao što su nove narudžbine i poslovna klima još uvek ne ukazuju na održiv ekonomski oporavak Nemačke u narednim mesecima", dodaje se.

Analitičari očekuju da će se nemačka privreda ove godine smanjiti za 0,3 odsto, upozoravajući da će se verovatno oporaviti samo za 0,8 procenata u 2024, što je manje u odnosu na prethodno predviđanje od jedan posto.