"Biznis insajder": Rusija zaradila milijarde, Zapad izgubio bilione

Rusija se značajno obogatila tokom protekle godine, uprkos sukobu u Ukrajini i pokušajima Zapada da joj uguši ekonomiju, piše "Biznis insajder"

Rusi su se prošle godine obogatili uprkos sukobu u Ukrajini, dok su SAD i Evropa izgubile bilione dolara, piše "Biznis insajder" pozivajući se na podatke banke UBS.

Rusija je dodala 600 milijardi dolara svom ukupnom bogatstvu, navodi se u izveštaju švajcarske banke o globalnom bogatstvu. Broj ruskih milionera je takođe porastao za oko 56.000 na 408.000 u 2022. godini, dok je broj onih sa neto vrednošću većom od 50 miliona dolara skočio za skoro 4.500.

Na drugoj strani, Sjedinjene Američke Države su prošle godine izgubile više novca od bilo koje druge zemlje - čak 5,9 biliona dolara, dok su Severna Amerika i Evropa zajedno postale siromašnije za 10,9 biliona dolara, izvestio je UBS.

Do kraja 2022. Amerika je izgubila milion milionera, iako u SAD i dalje živi više od 50 odsto pojedinaca sa ultra-visokim neto vrednostima, saopštila je banka.

Rast cena nafte mogao bi da bude jedan od faktora koji stoji iza povećanja bogatstva Moskve, a izvoz te robe je ključni ekonomski pokretač Rusije, navodi "Biznis insajder".

Meksiko, Indija i Brazil su takođe dodali značajne količine sredstava u 2022. godini, navodi banka dok su SAD, Japan, Kina, Kanada i Australija najviše izgubile.