Cene gasa u Evropi porasle za 16 odsto

Porast cena gasa u EU na 480 dolara desio se zbog informacija u medijima o štrajkovima u Australiji

Cene gasa na berzi u Evropi primetno rastu nakon izveštaja medija o mogućim štrajkovima u Australiji, ukazuju podaci londonske berze ICE.

Septembarski fjučersi na TTF indeks (najveće čvorište u Evropi, koji se nalazi u Holandiji) otvorili su trgovanje na 478,1 dolara (+16,5 procenata) za hiljadu kubnih metara. A od 8.05 časova po moskovskom vremenu, njihova cena je bila 458,8 dolara (+11,8 posto). Dinamika kotacija je zasnovana na ceni poravnanja prethodnog trgovačkog dana - 410,4 dolara za hiljadu kubnih metara.

Rojters je juče izvestio da su australijski sindikati na gasnim platformama "Vudsajd enerdži grup" najavili štrajk 2. septembra, što bi moglo da dovede do poremećaja u snabdevanju tečnim prirodnim gasom od vodećeg svetskog izvoznika.

Gas ponovo postaje pretnja globalnoj ekonomiji, budući da mogući štrajkovi u Australiji (velikom izvozniku) prete da naruše krhku ravnotežu globalnih zaliha i uvećaju potrošačke račune, javio je "Blumberg" sredinom meseca.

Najnovija eskalacija straha za stabilnost snabdevanja izazvana je sporom oko plata i uslova u australijskim fabrikama koje pripadaju "Ševron korporaciji" i "Vudsajd enerdži grupi" koje proizvode 10 odsto globalnih zaliha tečnog prirodnog gasa.

Prošle srede, prvi put od 21. juna, kotacije plavog goriva prešle su prag od 450 dolara za hiljadu kubnih metara i porasle na aukciji na skoro 500 dolara.