"Volstrit džornal": Emiratske banke se ustremile na bogate ruske klijente

Većina Rusa koji su se preselili u UAE navodno nije sankcionisana, ali elita koja jeste sankcionisana, takođe je naišla na dobrodošlicu u toj zemlji, tvrde mediji

Emiratske bankarske kompanije pokušavaju da iskoriste ekonomske prilike koje proizlaze iz zapadnih sankcija uvedenih Rusiji i pridobiju bogate ruske klijente, objavio je "Volstrit džornal", pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Prema izvorima američkog lista, "Emirates NBD", ključna finansijska institucija pod kontrolom vlade u Dubaiju, "vrbovala" je ruske bankare kako bi pokrenula lokalnu podružnicu za rad sa bogatim klijentima.

U međuvremenu, "First Abu Dabi Bank", najveći kreditor u zemlji, pokreće odeljenje usredsređeno na "bogate" Ruse, rekli su izvori medijima.

Lokalne banke su navodno otvorile hiljade računa za Ruse, iako sređivanje papirologije, koja uključuje dokaze o sredstvima i da potencijalni klijenti nisu politički eksponirani, inače traje nedeljama.

Kako navode zvaničnici UAE koje citira "Volstrit džornal", lokalni zajmodavci izbegavaju da pružaju usluge sankcionisanim pojedincima kako bi održali odnose sa američkim bankama.

Desetine hiljada ruskih imigranata su se navodno preselile u zalivsku državu tokom prošle godine, pretvorivši rusku zajednicu u jednu od najvećih manjinskih zajednica u UAE, državom sa oko devet miliona stanovnika.

Većina Rusa koji su se preselili u UAE navodno nije sankcionisana, ali elita koja jeste sankcionisana takođe je naišla na dobrodošlicu u toj zemlji, tvrde mediji.

U drugom kvartalu 2023. godine, Rusi su postali treći najveći kupci nekretnina u Dubaiju, nakon što su bili deveti po redu u 2021. godini, prema podacima agencije za nekretnine "Beter houms" koju citira "Volstrit džornal".

Sa druge strane, priliv stranih valuta u UAE povećavao se za oko 20 odsto svakog meseca u odnosu na prethodni od maja 2022. godine, navodi londonski "Kapital ekonomiks".

"Tekuća globalna klima dovela je do finansijskih i investicionih priliva u UAE, s obzirom na reputaciju zemlje kao stabilnog globalnog investicionog centra", rekao je medijima neimenovani vladin zvaničnik.

"Nastavićemo da te odgovornosti shvatamo izuzetno ozbiljno, posebno imajući u vidu trenutni geopolitički pejzaž", dodao je.