Ekonomija

Šef brazilske diplomatije za RT: BRIKS i Nova razvojna banka doprinose reformi finansijskog sistema

Mauro Vieira smatra da smo "bez sumnje" na putu ka multipolarnom svetu
Šef brazilske diplomatije za RT: BRIKS i Nova razvojna banka doprinose reformi finansijskog sistemawww.globallookpress.com © Prime Ministers Office/Press Inf

Brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vieira je izjavio da će Nova razvojna banka nesumnjivo doprineti reformi Breton-vudskog finansijskog sistema s kraja Drugog svetskog rata koji uključuje i Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Među stavkama u završnoj deklaraciji 15. samita BRIKS-a u Johanesburgu navodi se i saglasnost lidera bloka da je neophodna reforma globalnih mehanizama upravljanja međunarodnim sistemima.

Mauro Vieira ističe u intervjuu za RT na španskom da se predsednik Brazila Lula da Silva uvek zalagao za takve reforme, i to ne samo u političkoj, već i u finansijskoj sferi.

Shodno tome, Vieira smatra da stvaranje Nove razvojne banke BRIKS-a predstavlja izazov za Svetsku banku i MMF, napomenuvši da ona "u svom nazivu ima oznaku da je nova i drugačija."

"Ovo će bez sumnje doprineti početku reforme Breton-Vudsa", dodao je on.

Komentarišući činjenicu da će Brazil krajem ove godine prvi put preuzeti predsedavanje G20, Vieira napominje da predsednik Brazila namerava da iskoristi ovu platformu "upravo kako bi skrenuo pažnju sveta na pitanja koja muče mnoge zemlje", kao što su glad, nejednakost i diskriminacija.

Podsetimo, na ovogodišnjem samitu BRIKS-a je najavljeno da će se od 1. januara 2024. godine Brazilu, Indiji, Kini, Rusiji i Južnoj Africi u ovoj organizaciji pridružiti i Argentina, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija kao punopravne članice. 

"Siguran sam da će ovo proširenje grupe doneti veću težinu i veću vidljivost BRIKS-u na svetskoj sceni", naglasio je on.

Sa novim članicama, BRIKS će činiti 37 odsto svetskog BDP-a i 46 odsto svetske populacije, a biće jednak sa G7 u kupovnoj moći. Stoga, Vieira smatra da smo "bez sumnje" na putu ka multipolarnom svetu. 

"O proširenju bloka se razgovaralo nešto više od godinu dana i pet prvobitnih članica su bile ubeđene da bi bilo važno imati veću zastupljenost zemalja u razvoju u toj grupi koja je već veoma značajna", rekao je šef brazilske diplomatije.

Kako napominje, geopolitički faktor je igrao ulogu u odlučivanju o tome koje će zemlje biti pozvane u blok.

"Jedan od kriterijuma bio je upravo regionalna ravnoteža. Nismo mogli očekivati da se blok širi samo u jednom od regiona sveta", objasnio je on, istakavši da je tu poziciju zastupalo nekoliko zemalja, kao i da među novim članicama ima zemalja iz različitih krajeva.

On je podsetio da je Brazil "od početka" zastupao ideju Argentine u BRIKS-u, napomenuvši da je i ta zemlja članica južnoameričke političke i privredne organizacije Merkosur, kao i da ove dve zemlje "brane iste interese."

image