Ekonomija

Japan "pomogao" ispuštanjem vode u Fukušimu: Rusija povećava izvoz ribe i morskih plodova u Kinu

Nadamo se da ćemo povećati broj sertifikovanih ruskih kompanija i brodova, obim proizvoda i njihov asortiman, navodi se u saopštenju ruska organizacije za bezbednost hrane
Japan "pomogao" ispuštanjem vode u Fukušimu: Rusija povećava izvoz ribe i morskih plodova u KinuGetty © Chung Sung-Jun/Getty Images

Rusija može da poveća izvoz morskih proizvoda u Kinu nakon zabrane kineskih vlasti uvoza morskih plodova iz Japana usled puštanja radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean.

Rusija je jedan od najvećih dobavljača morskih proizvoda u Kini, sa 894 ruske kompanije kojima je dozvoljeno da izvoze morsku hranu, saopštio je u julu Roseljhoznadzor, ruska organizacija za bezbednost hrane.

U saopštenju iz Roseljhoznadzora navodi se da imaju nameru da povećaju broj izvoznika.

"Kinesko tržište je generalno obećavajuće za ruske riblje proizvode. Nadamo se da ćemo povećati broj sertifikovanih ruskih kompanija i brodova, obim proizvoda i njihov asortiman", navodi se u njihovom saopštenju, prenosi Rojters.

Kako bi pomogla u tim naporima, organizacija planira da nastavi dijalog i završi pregovore sa Kinom o pitanjima bezbednosti morskih plodova i propisima za snabdevanje.

Kina je prvo zabranila uvoz pojedinih morskih plodova iz Japana, ali je prešla na potpunu zabranu usled zabrinutosti od "rizika od radioaktivne kontaminacije". 

Na kineskom tržištu mogu se naći ruski poluk, haringa, iverka, sardina, bakalar i rak.

Rusija je prošle godine izvezla 2,3 miliona metričkih tona morskih proizvoda u vrednosti od oko 6,1 milijardu dolara, što je skoro polovina ukupnog ulova, pri čemu su Kina, Južna Koreja i Japan najveći uvoznici, navodi ruska agencija za ribarstvo.

Japan je rekao da kritike Rusije i Kine nisu podržane naučnim dokazima i da će nivoi zagađenja u vodi biti ispod onih koji se smatraju bezbednim za piće prema standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Ipak, Rusija je rešila da pooštri kontrolu uvoza morskih plodova iz Japana.

Takođe je pooštrena radiološka kontrola morskih plodova uhvaćenih u ruskim vodama koje su relativno blizu Fukušime i testiraće se odabrani uzorci na nivo radijacije, izvestio je Interfaks u četvrtak.

image