Ujedinjeni Arapski Emirati u BRIKS-u: Ulaganje u Novu razvojnu banku i trgovina u lokalnim valutama

UAE će ubrizgati još kapitala u BRIKS banku

Ujedinjeni Arapski Emirati gledaju na svoje članstvo u BRIKS-u kao na priliku za razvoj trgovine i planiraju da ulože veći kapital u Novu razvojnu banku (NDB), zajmodavca koga je stvorio BRIKS i kojem se zalivska država pridružila pre dve godine, rekao je ministar ekonomije Abdula bin Touk Al Mari u intervjuu "Blumbergu".

"Zapravo ćemo gurati više i zaista ćemo ubaciti kapital u banku", rekao je ministar, ne precizirajući iznos.

Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od retkih zemalja koje upravljaju državnim kapitalom od više od bilion dolara, klijent su sa "dubokim džepom" BRIKS banke osnovane sa ciljem da finansira razvojne projekte na tržištima u razvoju i da služi kao protivteža Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci.

NDB sa sedištem u Šangaju ima odobreni kapital od 100 milijardi dolara, navodi se na njenom sajtu. Od osnivanja, odobreni su projekti vredni skoro 32 milijarde dolara.

Zvaničnik UAE koji su prošle nedelje sa još pet zemalja dobili poziv da se pridruže BRIKS-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), poručio je da ulazak u grupu ne znači rušenje veza sa Zapadom.

"Želimo mir i prosperitet, a sa tim dolazi ekonomija i trgovina", rekao je Al Mari.

Tokom proteklih nekoliko godina, zalivska zemlja je sklopila trgovinske sporazume sa zemljama poput Indonezije, Turske i Izraela, i dogovorila se sa Indijom da koristi lokalne valute za prekogranične transakcije. Kina i Indija su bili najveći trgovinski partneri UAE u 2022. godini, a slede Japan i SAD.

"Odlazak na Globalni jug, to je najvažniji aspekt na koji se trenutno fokusiramo, a on će rasti", rekao je Al Mari.

Uključivanje UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom, u savez BRIKS-a povezalo je nekoliko najvećih proizvođača energenata sa najvećim potrošačima u svetu u razvoju.

S obzirom da se većina svetske trgovine energentima odvija u dolarima, proširenje BRIKS-a bi moglo da poboljša sposobnost bloka da trguje alternativnim valutama.

Članstvo u BRIKS-u je "veliko za UAE", rekao je Al Mari. "Ulazak u BRIKS će mnogo doprineti multilateralnoj podršci UAE svetu. Fokusiramo se na našu globalnu trgovinu, UAE su oduvek bili globalno čvorište".