Počinje nova finansijska kriza: "Mudis" smanjio kreditne rejtinge evropskih banaka

Akcije evropskih banaka pale su za skoro 25 odsto u odnosu na period pre početka rusko-ukrajinskog sukoba u februaru, piše Rojters

Međunarodna agencija "Mudis" smanjila je kreditni rejting banaka u Nemačkoj, Italiji i četiri druge zemlje sa "stabilnih" na "negativne", usled energetske krize u Evropi i visoke stope inflacije, javlja Rojters.

Pad rejtinga odnosi se i na bankarske sektore u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj, a iz agencije su saopštili da je reč o zemljama koje su najizloženije riziku od inflacije cene energije i moguće racionalizacije energije.

"Očekujemo da će se uslovi poslovanja dalje pogoršavati", dodali su iz agencije.

Akcije evropskih banaka pale su za skoro 25 odsto u odnosu na period pre početka rusko-ukrajinskog sukoba u februaru, podseća Rojters, a iz agencije "Mudis" naveli su da očekuju pad kvaliteta bankarskih kredita, profitabilnosti i pristupa finansiranju.

"Rast cena će uticati na kreditnu sposobnost mnogih preduzeća i domaćinstava, što će dovesti do formiranja novih problematičnih zaduživanja", navela je Luiz Velin iz agencije "Mudis".

Kada je reč o britanskim i austrijskim bankama, predviđanja su da će one ostati stabilne, dok u Nemačkoj vladine mere za podršku privredi neće u potpunosti moći da reše izazove sa kojima se suočavaju kompanije i potrošači.

"Nemačka ekonomija će ući u recesiju", saopštili su iz agencije i dodali da Italiji preti period stagflacije, te da italijanska privreda neće rasti 2023. godine.

Poljskoj predstoji stagnacija privrednog rasta sledeće godine u kombinaciji sa velikim porastom kamatnih stopa i inflacije što će "ograničiti mogućnost rasta", navedeno je u analizi.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard prošle nedelje je poručila da ECB mora da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa kako bi se izborila sa inflacijom, čak i po cenu ulaska evrozone u recesiju.

"Naše opredeljenje je stabilnost cena i to moramo da ostvarimo koristeći sve alate koje imamo na raspolaganju. Odlučni smo da učinimo ono što je neophodno da inflaciju vratimo na ciljani nivo od dva odsto", rekla je Lagard.