Ekonomija

Evropa: Računi za struju i gas obaraju sve rekorde

Ukoliko bi kriza potrajala, finansijska pomoć za građane i preduzetnike postala bi preskupa za evropske vlade, tvrde stručnjaci
Evropa: Računi za struju i gas obaraju sve rekordewww.globallookpress.com © SVEN SIMON/Frank Hoermann/SVEN SIMON

Evropska domaćinstva plaćaju više nego ikad za struju i prirodni gas, i pored toga što vlade troše milijarde kako bi zaštitile potrošače od energetske krize, javlja "Blumberg".

Prosečna maloprodajna cena gasa u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji bila je skoro 18 evrocenti po kilovat-satu u oktobru, dvostruko više nego u istom mesecu prošle godine. Cena struje za domaćinstva skočila je za 67 odsto, na 36 evrocenti po kilovat-satu, pokazuju podaci konsultantske kuće "VasaETT".

Podaci su objavljeni nakon što su vlade EU obećale više od 550 milijardi evra za zaštitu građana i preduzeća od rastućih troškova energije tokom prošle godine, a bez te pomoći, računi bi verovatno bili još veći, rekao je Filip Luis, direktor konsultantske kuće sa sedištem u Helsinkiju.

Na mesečnom nivou, prosečna jedinična stopa za struju u oktobru je porasla za 3,4 odsto, dok je za gas povećana za 2,5 odsto. Najveći mesečni rast zabeležen je u Dablinu, gde su cene električne energije porasle za 44 odsto, dok je prosečna cena gasa u Rimu porasla za 97 odsto.

Iako je manje ljudi uključivalo grejanje usled neobično toplog oktobra, cene bi trebalo da rastu kako Evropa sve dublje bude ulazila u zimu, što bi moglo da stvori nove probleme evropskim liderima koji su pokušali da veštački zadrže niske troškove, navodi "Blumberg".

Ako bi kriza trajala još godinu dana ili više od toga, cena tih mera bila bi ogromna za evropske vlade, rekao je Luis i zaključio da će kupci, na kraju, zaboraviti da te cene nisu stvarne, da će ih uzeti kao normu, te da je onda nemoguće ukloniti ih.

image