Holivudski scenaristi i glumci ugrozili najveću ekonomiju Sjedinjenih Država

Ni posle 124 dana, sindikati i studiji nisu našli zajednički jezik

Uticaj holivudskih štrajkova na ekonomiju Kalifornije dostigao je skoro 5 milijardi dolara četiri meseca nakon što su scenaristi izašli na proteste, cifra za koju se očekuje da će porasti nakon što su najnoviji razgovori između predstavnika sindikata i studija propali.

Prvi zajednički štrajk glumaca i scenarista u poslednjih 60 godina zatvorio je većinu holivudskih produkcija, a posledice osećaju i ugostitelji, vozači, kompanije za iznajmljivanje i druga mala preduzeća koja podržavaju industriju, rekao je Kevin Klouden, glavni globalni strateg na Institutu Milken, koji je sproveo istraživanje.

"Svi ovi različiti ljudi koji pružaju usluge podrške koje omogućavaju da se produkcije odvijaju – bivaju pogođeni", rekao je Klouden, koji je bio savetnik industrije i guvernera Kalifornije.

Sa štrajkom pisaca koji sada traje 124. dan, šteta za ekonomiju Kalifornije - najveću u SAD - nadmašila je štetu od 2,1 milijarde dolara prilikom poslednje velike holivudske industrijske akcije 2007-08, kada su članovi Udruženja pisaca Amerike protestovali 100 dana.

Fiona Ma, ministar finansija Kalifornije, poslala je "hitan apel" šefovima velikih studija ove nedelje u kojem je kritikovala njihov neuspeh da postignu dogovor sa sindikatima i pozvala ih da se vrate za pregovarački sto. Napominjući da oko 700.000 građana Kalifornije radi u industriji zabave, ona je rekla da su štrajkovi ugrozili "stabilnost i vrednost penzionerskih investicija" u državi.

Udruženje pisaca i grupa koja je predstavljala studije ponovo su započeli razgovore početkom avgusta nakon perioda "hlađenja", što je podstaklo nadu da će rešenje biti nađeno. Pregovori 22. avgusta ipak su neslavno završeni. Predstavnici udruženja scenarista požalili su se da su naišli na "pridike" predstavnika studija ali ne i na rešenje problema.

Poslednji zastoj izazvao je zabrinutost da bi štrajkovi mogli da se nastave do jeseni ili kasnije. Već nekoliko nedelja nije bilo razgovora između studija i Udruženja filmskih glumaca od 160.000 članova, čiji su članovi štrajkovali sredinom jula.

Studiji su počeli da pomeraju filmske premijere za sledeću godinu, velikim delom zato što pravila štrajka sprečavaju glumce da promovišu svoje filmove.

Osim direktnog uticaja na filmska i TV izdanja, produženi štrajkovi će imati značajan uticaj na ekonomiju samog Los Anđelesa.

Kada se štrajkovi reše, oporavak EjEja neće biti "ni približno tako brz kao što biste mislili", rekao je Klouden. Mnogi glumci i pisci mogu naći posao u drugim gradovima i neće biti dostupni kada se produkcije nastave. Neki članovi ekipa mogu da se presele u druge industrije. Prostor u studiju može biti ograničen kada se štrajkovi okončaju.