Britanska pomoć za ukrajinske izbeglice pod znakom pitanja

Tražeći načine da "zakrpi" budžetsku rupu od 50 milijardi funti, vlada Velike Britanije razmatra ukidanje finansiranja programa udomljavanja izbeglica iz Ukrajine

Pomoć koju od države dobijaju Britanci koji u svoje domove prime ukrajinske izbeglice, mogla bi da bude ukinuta u borbi novog tima u Dauning stritu 10 sa sve većim finansijskim problemima.

Britanski premijer Riši Sunak i ministar finansija Džeremi Hant očajnički traže načine da zapuše rupu u budžetu tešku 50 milijardi funti, navedeno je u članku britanskog "Mejl onlajna".

Jedna od mogućnosti uštede koje se razmatraju kako bi se izbeglo podizanje poreza je ukidanje pomoći projektu "Domovi za Ukrajince".

Oni Britanci koji prime ukrajinske izbeglice u svoje domove, dobijaju mesečno od države 350 funti, iznos koji je sada pod znakom pitanja zbog mera štednje. Nezvanično, brojni sektori, programi i projekti trenutno su pod lupom zvaničnika kako bi se procenilo da li su moguće uštede nauštrb nekih od njih. Izvori "Mejla" su potvrdili da je među njima i onaj koji se odnosi na skućavanje ukrajinskih izbeglica.

Preko ovog programa u Veliku Britaniju je došlo više od 102.000 Ukrajinaca, zvanični su podaci. Njihovi stanodavci u obavezi su da ih prime na najmanje šest meseci, s tim što, prema izjavama nadležnih, većina nema ništa protiv da oni ostanu i duže od tog roka.

Ipak, upozorava se da treba biti svestan da troškovi života vrtoglavo rastu, što može biti poseban izazov. Izbeglice su radno sposobne ili su na školovanju, a pomoć primaju od prvog dana, rekao je "Mejlu" neimenovani sagovornik iz vlade.

Prema procenama Unicefa, očekuje se da će više od 800.000 ljudi napustiti Ukrajinu ove zime.