Ekonomija

Nemački izvoz u padu - veliki rizik od ekonomske kontrakcije

Trgovina više nije snažan otporni pokretač rasta nemačke privrede kao što je nekada bila. Pre je kočnica, rekao je globalni šef makroekonomije u ING-u Karsten Brzeski
Nemački izvoz u padu - veliki rizik od ekonomske kontrakcijewww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Nemački izvoz je u julu pao za 0,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, pošto je globalna tražnja nastavila da opada, prenosi Rojters, pozivajući se na podatke Saveznog zavoda za statistiku.

Pad je ipak bio manji od očekivanog, budući da je Rojtersova anketa ranije prognozirala pad od 1,5 odsto.

"Trgovina više nije snažan otporni pokretač rasta nemačke privrede kao što je nekada bila. Pre je kočnica", rekao je globalni šef makroekonomije u ING-u Karsten Brzeski.

Natezanja u lancu snabdevanja, fragmentisana globalna ekonomija i mogućnost Kine da sama proizvodi robu koju je ranije kupovala od Nemačke, bili su glavni faktori koji su uticali na podatke o izvozu, tvrdi ovaj stručnjak.

Uvoz je, s druge strane u odnosu na ranije statistike porastao za 1,4 odsto, dok je spoljnotrgovinski bilans u julu pokazao suficit od 15,9 milijardi evra (17,15 milijardi dolara), u odnosu na 18,7 milijardi evra prethodnog meseca.

Uz julski pad maloprodaje i julske razočaravajuće podatke o izvozu, treći kvartal je za nemačku privredu počeo na veoma slabim osnovama, što, prema rečima Brzeskog, ukazuje da je rizik od ponovnog klizanja u kontrakciju ekonomije i dalje visok.

Podaci pokazuju da je izvoz u zemlje Evropske unije porastao za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je izvoz u zemlje koje nisu članice EU opao za 2,5 odsto.

"Nije samo globalna slabost potražnje ono što kompanijama stvara sve više problema. Oni takođe pate od erozije svoje konkurentnosti na globalnim prodajnim tržištima", navodi ekonomista Bastijan Heperle za Rojters.

Očekivanja nemačkog izvoza blago su se pogoršala zbog slabe inostrane potražnje, pokazalo je istraživanje instituta Ifo u avgustu.

image