Ekonomija

Le Mer: Novi američki zakon predstavlja veliku pretnju po evropske kompanije

Zakon koji omogućava poreske olakšice kompanijama koje koriste komponente proizvedene u SAD mogao bi da udalji investicije od Evrope
Le Mer: Novi američki zakon predstavlja veliku pretnju po evropske kompanijewww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izjavio je da je američki Zakon o smanjenju inflacije koji je potpisan u avgustu velika pretnja po evropske kompanije i da EU mora da izrazi čvrst stav protiv.

"Moramo jasno reći našim američkim partnerima da je to veliki problem. Nije prihvatljivo i moglo bi da izazove veliki šok za evropsku industriju", rekao je Le Mer.

Evropske industrije izrazile su strahovanje da bi zakon koji omogućava poreske olakšice kompanijama koje koriste komponente proizvedene u SAD mogao da udalji investicije od Evrope.

SAD i EU su krajem prošlog meseca uspostavile radnu grupu zaduženu za rešavanje spora oko baterija za vozila na električni pogon za koje EU tvrdi da predstavljaju diskriminaciju protiv proizvođača u Uniji i da krše regulative Svetske trgovinske organizacije.

Prema odredbama pomenutog zakona, kupci vozila na električni pogon mogu da podižu kredit do 7.500 dolara sve dok automobil koristi bateriju proizvedenu od minerala iskopanih ili recikliranih na američkom kontinentu.

EU je izrazila uverenje da ova mera predstavlja potencijalnu barijeru u transatlantskoj trgovini i da diskriminiše strane proizvođače.

image