Ekonomija

Banka Kanade: Zemlje koje ne uvedu sankcije Rusiji će imati koristi od toga

Istraživači su posmatrali posledice tri vrste sankcija - zabrane izvoza i uvoza, ograničenja finansijskog tržišta i energetskog embarga
Banka Kanade: Zemlje koje ne uvedu sankcije Rusiji će imati koristi od togaGetty © Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Države mogu imati koristi od odbijanja da podrže sankcije Zapada protiv Rusije, tvrde analitičari "Banke Kanade" u nedavnom istraživanju. 

U publikaciji objavljenoj prošle nedelje pod nazivom "Međunarodne ekonomske sankcije i efekti na treće države", stručnjaci su uporedili uticaj sankcija na Rusiju, kao i njihov efekat na strane koje su uvele sankcije, poput SAD, EU i Britanije, ali i velike ekonomije trećih zemalja uključujući Kinu, Indiju i Tursku.

Istraživači su posmatrali posledice tri vrste sankcija: zabrane izvoza i uvoza, ograničenja finansijskog tržišta i energetskog embarga.

Prema projekcijama analitičara, iako će sankcije umanjiti ekonomski zamah Rusije, njihov efekat zavisi od toga da li će se treće zemlje pridružiti zapadnim državama u nametanju ograničenja.

Analitičari su procenili da bi se uz primenu sankcija Zapada BDP Rusije smanjio za oko četiri odsto u poređenju sa hipotetičkom situacijom bez ograničenja. Međutim, kako navode, ukoliko bi treće strane uvele slične mere, BDP Rusije opao bi za devet odsto.

Takođe su ocenili da bi uvođenje ograničenja izazvalo pad od 0,8 odsto u ekonomijama zemalja koje su uvele sankcije. Međutim, taj efekat bi se udvostručio ukoliko treće zemlje ostanu izvan rata sankcijama.

S druge strane, očekuje se da će ekonomije trećih zemalja imati koristi od izbegavanja sankcija zbog "efekta supstitucije", tvrde istraživači. Sankcije Rusiji pružaju im priliku da se uključe kao alternativni dobavljači, kao i da zamene ruske proizvode na tržištima država koja su uvele sankcije. Ovo bi na kraju dovelo do procenjenog rasta BDP-a ovih zemalja od oko 0,4 odsto.

Analitičari koje je anketirala novinska agencija RBK navode da studija naglašava važnost ekonomskih veza Rusije i njenih glavnih trgovinskih partnera – Kine, Indije i Turske. 

Očekuje se da će ruska ekonomija rasti za 2,5 odsto do kraja 2023. godine, predvideo je krajem avgusta ministar finansija Anton Siluanov.

Zapadni eksperti su takođe Rusiji predvideli povoljne ekonomske izglede, a "Svetska banka", MMF i "Barklis banka" nedavno su poboljšale prognoze za ruski BDP zbog pojačane trgovine i industrijske proizvodnje, kao i prihoda od energenata koji su viši od očekivanih.

image