Ekonomija

Cene rastu, a G7 odustaje od redovnih preispitivanja ograničenja ruske nafte

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja već mesecima ne razmatra gornju granicu cene ruske nafte
Cene rastu, a G7 odustaje od redovnih preispitivanja ograničenja ruske naftewww.globallookpress.com © Antonio Sempere/Keystone Press Agency

Grupa sedam (G7) i njihovi saveznici odustali su od redovnih razmatranja šeme ograničenja ruske cene nafte, iako se većina ruske nafte prodaje iznad zapadne granice, rekli su za Rojters izvori.

Ruski proizvođači pronašli su načine da prodaju svoju naftu, što otežava Zapadu da primeni postojeću gornju granicu cena, jer kompanije koje pomažu u trgovini nisu u njihovoj nadležnosti.

Zemlje G7, zajedno sa Evropskom unijom i Australijom, nametnule su mehanizam ograničenja cena ruske nafte prošlog decembra, nakon čega je usledilo ograničenje na gorivo od februara. U početku, zemlje EU su se složile da preispituju gornju granicu cena svaka dva meseca i da je prilagođavaju ako je potrebno, dok će G7 revidirati "po potrebi".

Međutim, G7 nije pregledao ograničenje od marta, a četiri osobe upoznate sa politikom G7 rekle su Rojtersu da grupa nema neposredne planove da razmotri prilagođavanje šeme.

"Bilo je nekih razgovora u junu ili julu da se uradi revizija, ili barem da se razgovara o tome, ali to se nikada formalno nije dogodilo", rekao je jedan diplomatski izvor.

Izvori su rekli da, iako su neke zemlje EU bile zainteresovane za reviziju, SAD i članice G7 nisu bile mnogo zainteresovane za to.

Posle vesti iz Saudijske Arabije i Rusije da će nastaviti sa ograničenjem proizvodnje, referentni fjučersi za naftu "brent" skočili su na najvišu vrednosti ove godine, iznad 90 dolara po barelu, podižući vrednost svetske sirove nafte, uključujući ruski "ural".

Iako Vašington insistira da je ograničenje cene ruske nafte pomoglo u smanjenju prihoda Moskve, podaci pokazuju da se ruskom naftom trguje iznad granice od sredine jula, a rafinisani proizvodi kao što su mazut i dizel takođe su prešli granice.

image