Ekonomija

Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata: Plenković nudi luke za izvoz žita iz Ukrajine

Govoreći na samitu Inicijative tri mora u Bukureštu, Plenković je ponovo ponudio hrvatske luke kao alternativu za izvoz ukrajinskog žita
Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata: Plenković nudi luke za izvoz žita iz Ukrajinewww.globallookpress.com © Eibner-Pressefoto/EXPA/Feichter

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je ponudio da se ukrajinsko žito izvozi preko hrvatskih luka, nakon što je propao sporazum Ujedinjenih nacija koji je omogućavao da hrana iz Ukrajine stigne na svetsko tržište. Moskva je u julu izašla iz sporazuma starog godinu dana kojim su stvoreni koridori za izvoz desetine miliona tona žitarica i đubriva. Rusija je ukazala da Zapad istovremeno opstruiše izvoz ruskog žita i đubriva i da nisu ispunili ni jedan zahtev.

Govoreći na samitu Inicijative tri mora u Bukureštu, Plenković je ponovo ponudio hrvatske luke kao alternativu za izvoz ukrajinskog žita.

"Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata za srednju Evropu i zato smo ponudili više mogućnosti u našim lukama, posebno u našoj strateškoj luci Rijeci", rekao je u jučerašnjem obraćanju Plenković, prenela je Hina.

Dodao je i da vlada radi na železničkom povezivanju Rijeke na Jadranskom moru i luke Vukovar na Dunavu.

Dogovor o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora smatra se ključnim za rešavanje globalne nesigurnosti hrane i obuzdavanje cena žitarica. Ukrajina takođe uveliko zavisi od prihoda od izvoza, ali Kremlj je više puta upozoravao da nije zadovoljan načinom na koji se sprovodio sporazum.

image