"Blumberg": Amerika u tajnosti sarađuje sa ruskim kompanijama

Američke vlasti pozivaju preduzeća da nastave da održavaju poslovanje sa Rusijom u "dozvoljenim sektorima" kako bi izbegli globalnu ekonomsku katastrofu

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država i Stejt department prećutno savetuju najvećim američkim bankama da ne prekidaju poslovanje sa određenim "strateškim" ruskim preduzećima, piše "Blumberg", pozivajući se na izvore.

Prema pisanju američkog medija, reč je, između ostalog, o finansijskim institucijama kao što su Džej Pi Morgan i Sitigrup. Američke vlasti pozivaju investicione banke da nastave da pružaju "osnovne usluge", uključujući transfer novca i konverziju u dolare, "strateškim" kompanijama kao što su Gasprom, Uralkali i FosAgro.

Bela kuća je naglasila da nije cela ruska ekonomija pod sankcijama zbog sukoba u Ukrajini zbog čega vlasti pozivaju preduzeća da nastave da održavaju poslovanje u "dozvoljenim sektorima" kako bi izbegli globalnu ekonomsku katastrofu, navodi se u članku. Dok se neki u Kongresu zalažu za snažnije mere protiv Moskve, administracija predsednika Džozefa Bajdena pokušava da ometa napredak Rusije, ali i da istovremeno izbegne globalnu ekonomsku katastrofu.

Međutim, predstavnici američkih finansijskih divova Sitigrup i Džej Pi Morgan odbili su da komentarišu ove navode za RIA Novosti.

Zapad je Rusiji uveo bezbroj trgovinskih ograničenja zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi, ali i u SAD.

Ruski lider Vladimir Putin ranije je rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada i primetio da su sankcije zadale težak udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je da pogoršaju živote miliona ljudi. Moskva je više puta izjavljivala da će Rusija rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara.

Rasprava u Kongresu

Tvrdnje "Blumberga" dodatno je podgrejala rasprava između demokrate Breda Šermana, koji je izvršnog direktora Džej Pi Morgana Džejmija Dimona pitao "da li će njegova banka prekinuti veze sa ruskim kompanijama".

Prema Šermanovim rečima, banke poput Dimonove koriste rupe u sankcijama kako bi nastavile da posluju u Rusiji.

"Pratimo uputstva američke vlade, kako su oni od nas tražili da uradimo", odgovorio je Dimon pre nego što ga je Šerman prekinuo, da bi isto pitanje postavio izvršnoj direktorki investicione banke Sitigrup Džejn Frejzer.