Ekonomija

"Blumberg": Nemački ekonomski motor ponovo radi u rikvercu

Ekonomisti procenjuju da će BDP zemlje pasti u tekućem kvartalu
"Blumberg": Nemački ekonomski motor ponovo radi u rikvercuGetty © Stuart Franklin / Staff

Nemačka industrijska slabost dodatno će oslabiti privredu tokom tekućeg kvartala, upozoravaju ekonomisti.

Mesečna anketa koju je sproveo "Blumberg" pokazuje da se očekuje da će bruto domaći proizvod opasti za 0,1 odsto u tri meseca do septembra pre nego što se to pogoršanje vrati do kraja godine. Ekonomisti su ranije videli stagnaciju u ovom kvartalu.

Takav ishod dodatno naglašava kako su se stvari okrenule. Zemlja koja je ranije bila pokretač Evrope sada koči svoj rast, uzdrmana slabom potražnjom Kine i dugotrajnim posledicama energetske krize.

Predsednik Bundesbanke Joakim Nagel bio je prošle nedelje primoran da odbaci sugestiju da Nemačka ponovo zaslužuje oznaku "bolesnik Evrope" koja joj je ranije prikačena tokom 1990-ih.

Njegovu tvrdnju demantovali su prošle srede industrijski podaci koji pokazuju da je treći kvartal počeo najvećim mesečnim padom fabričkih narudžbina od pandemije 2020. Izveštaj sledećeg dana otkrio je pad industrijske proizvodnje i u julu.

Dok se očekuje da će nemačka kontrakcija u ovom kvartalu biti samo umerena, postoje i oni koji su pesimističniji.

Ekonomisti predvođeni Holgerom Šmidingom iz Berenberg banke predviđaju pad BDP-a od 0,5 odsto nakon čega će uslediti još jedan pad od 0,2 procenta - što predstavlja ponovnu recesiju.

"Globalni pad proizvodnje sada snažno pogađa Nemačku", rekli su u petak u izveštaju. "Za razliku od Nemačke, većina nekadašnjih zemalja u krizi evra relativno dobro podnosi trenutne udare".

image