Ekonomija

Efekti nove mere Narodne banke: Rate kredita biće manje i za 160 evra

Ovom merom obuhvaćeni su dužnici korisnici stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom koji su uzeli prvi stambeni kredit, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra u momentu zaključenja ugovora o kreditu
Efekti nove mere Narodne banke: Rate kredita biće manje i za 160 evrawww.globallookpress.com © Robert B. Fishman

Generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka Narodne banke Srbije (NBS) Darko Stamenković izjavio je da NBS Odlukom o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, a kojim je ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom još jednom pokazuje kako odgovorno i blagovremeno pristupa rešavanju problema.

"Fokus je na preventivnom delovanju, a uzimajući u obzir trenutne okolnosti rasta referentnih kamatnih stopa, a u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema sa jedne strane ali i zaštite građana NBS je donela ovakvu odgovornu i blagovremenu odluku", rekao je Stamenković za Tanjug.

Ovom merom obuhvaćeni su dužnici korisnici stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom, objasnio je Stamenković, koji su uzeli prvi stambeni kredit, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra u momentu zaključenja ugovora o kreditu.

"Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, a počevši od naredne oktobarske rate", objasnio je Stamenković.

Kamatna stopa za korisnike stambenih kredita sa promenljivom kamatom je ovom merom ograničena na 4,08 odsto i odnosi se na kredite koji su zaključeni pre 31. jula 2022. godine, dodao je.

"Istovremeno se odnosi na korisnike stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom koji su kredit uzeli nakon tog 31. jula, s tim što će njima iznos kamate biti vraćen na iznos u momentu ugovaranja. Efekat ove mere je da će negde umanjenje rate biti od 10 do 25 odsto", rekao je Stamenković.

Uzimajući reprezentativni primer kredita koji je uzet krajem 2021. godine u vrednosti od 100.000 evra, kazao je Stamenković, prosečna rata za tu vrstu kredita će biti umanjena oko 160 evra u odnosu na trenutnu ratu.

U slučaju da dođe do pada Euribora, Stamenković naglašava da će banke morati da se usklade sa padom.

"U slučaju da dođe do smanjenja kamatnih stopa, ovo želim posebno da naglasim - da je kamatna stopa ograničena samo u slučaju njenog daljeg rasta, dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti obavezni da izvrše usklađivanje rata kredita građana u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu. Ono što takođe želim da naglasim je da banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene ove odluke", rekao je Stamenković.

Narodna banka Srbije je juče na vanrednoj sednici Izvršnog odbora donela Odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, kojom je ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra.

Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, a počevši od oktobarske rate, objavila je NBS. Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke. Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine - nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto (prosečna ponderisana kamatna stopa na stanje stambenih kredita odobrenih u Srbiji koju je objavila Narodna banka Srbije sa stanjem na dan 31. jula 2022. godine uvećanu za 30 odsto). Ovo znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10 odsto do više od 25 odsto.

image