Ekonomija

Evropska centralna banka još "kroti inflaciju": Ponovo podigla kamatne stope

Ekonomisti smatraju da je ovo najverovatnije vrhunac u najagresivnijem ciklusu monetarnog pooštravanja do sada
Evropska centralna banka još "kroti inflaciju": Ponovo podigla kamatne stopeGetty © Hannelore Foerster

Evropska centralna banka podigla je ponovo kamatne stope za 25 baznih poena na rekordnih četiri odsto, a iz ECB su naveli da će takav potez doneti ''znatan doprinos'' stavljanju inflacije pod kontrolu. Iz centralne banke je saopšteno da će troškove pozajmljivanja postaviti na ''dovoljno restriktivne nivoe koliko god bude potrebno''.

Nakon te odluke, pala je vrednost evra, a obveznice su porasle, prenosi "Blumberg".

Ekonomisti smatraju da je ovo najverovatnije vrhunac u najagresivnijem ciklusu monetarnog pooštravanja do sada.

Nastavak restriktivne monetarne politike Evropske centralne banke, ne bi trebalo da utiče na korisnike stambenih kredita u Srbiji, čije su rate prethodnih meseci rasle u skladu sa euriborom, jer je Narodna banka Srbije donela odluku koja štiti dužnike od rasta kamata do kraja 2024. godine.

Podsetimo, Izvršni odbor NBS je na vanrednoj sednici u ponedeljak doneo Odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, kojom je ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra.

Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, a počevši od oktobarske rate. 

"Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine – nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto. Ovo znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10 do više od 25 odsto", objasnili su u NBS.

Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu Odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08 odsto, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate.

image