Indija će nastaviti da kupuje rusku naftu

Subramanjam Džaišankar ističe da je Rusija oduvek bila stabilan partner Indiji

Indija će nastaviti da kupuje rusku naftu jer je to od koristi za zemlju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova ove države Subramanjam Džaišankar.

Džainšankar je nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim poručio da će dve države dodatno proširiti svoje trgovinske veze, a današnji susret dvojice zvaničnika peti je po redu ove godine, piše Rojters.

Ministar spoljnih poslova Indije u poseti je Moskvi u trenutku dok je ministarka finansija SAD Dženet Jelen u Nju Delhiju gde će održati niz razgovora sa indijskim zvaničnicima, a jedna od tema mogla bi da bude i ograničavanje cena ruske nafte. Ona je ranije rekla da "će Indija imati korist od ograničenja i da se SAD nadaju da će to iskoristiti".

Indija je postala drugi najveći kupac ruske nafte posle Kine, a njene rafinerije kupuju po nižoj ceni koje Zapad izbegava zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini. Udeo Rusije u indijskom uvozu nafte porastao je na rekordnih 23 odsto u septembru, sa samo dva odsto pre sukoba u Ukrajini.

U poseti Moskvi su i indijski zvaničnici zaduženi za poljoprivredu, naftu i prirodni gas, luke i brodarstvo, kao i finansije i trgovinu, što je, kako je primetio Džainšankar, pokazalo značaj veza sa Rusijom.

"Rusija je oduvek bila stabilan partner koji je preživeo test vremena. Svaka objektivna procena naših odnosa u periodu od nekoliko decenija potvrđuje da je saradnja veoma korisna za obe zemlje", istakao je indijski ministar.

Upitan o planu Grupe sedam da ograniči cenu ruske nafte, Džaišankar je rekao da Indija, kao treći najveći svetski potrošač nafte i gasa, "mora da brine o svojim interesima". Napomenuo je da je očigledno da su "odnosi Indije i Rusije funkcionisali u njihovu korist".

"U tom pogledu, smatramo da nam funkcionisanje odnosa između Indije i Rusije donosi korist. Dakle, ako od toga imam korist, nastaviću s tim."

Indija nije osudila specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, ali je pozvala na mir i dijalog, a Džaišankar je danas ponovio da će "podržati svaku inicijativu koja smanjuje rizike po svetsku ekonomiju i stabilizuje globalni poredak".

Rusija je decenijama najveći snabdevač Indije vojnom opremom i četvrto je po veličini tržište za indijske farmaceutske proizvode. Džaišankar je ocenio da bi izvoz u Rusiju trebalo da se poveća, kako bi se uravnotežila bilateralna trgovina.