Saradnja u okviru Inicijative Pojas i put: Šansa za bolji plasman srpske hrane na tržište Kine

Kina i Srbija su potpisale Zajedničku izjavu o Mehanizmu saradnje za bezbednost hrane pri uvozu i izvozu za zemlje učesnice Inicijative "Pojas i put" i Projektne zadatke za Mehanizam saradnje za bezbednost hrane pri uvozu i izvozu za zemlje učesnice Inicijative "Pojas i put"

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović, u ime Vlade Srbije, potpisao je u Kini Zajedničku izjavu i Projektne zadatke o Mehanizmu saradnje za bezbednost hrane pri uvozu i izvozu za zemlje učesnice Inicijative "Pojas i put".

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, potpisivanje ovog dokumenta doprineće unapređenju bezbednosti hrane pri spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno - prehrambenih proizvoda sa Kinom.

Dodaje se da će Srbija obezbediti i bolju poziciju za plasman novih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Kine.

Kina prvi partner u uvozu i peti u srpskom izvozu

Podsetimo, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković je nedavno, na otvaranju 23. kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine – CIFIT, poručila da je NR Kina 2021. i 2022. godine bila najveći strani investitor u Srbiji i da se od 2010. do 2022. godine po ukupnom prilivu investicija nalazi na drugom mestu.

Prema njenim rečima, samo u prošloj godini priliv investicija iz Kine dostigao je 1,5 milijardi dolara, a kineske kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 28.000 radnika.

Gojković je navela da je Kina trenutno drugi spoljnotrgovinski partner Srbije, prvi u uvozu i na petom mestu po vrednosti izvoza, uz napomenu da je tokom poslednjih 10 godina izvoz Srbije u Kinu povećan čak 185 puta, a samo u protekle tri godine porastao je 3,3 puta, dok je pre samo nekoliko godina udeo izvoza u Kinu meren promilima.