Ekonomija

Prag bogatstva: Za ulazak u krug od 1 odsto najbogatijih u SAD potrebno manje od milion (GRAFIKA)

Na vrhu liste je Konektikat u kojem je prag koji treba preći najviši - 953.000 dolara godišnje, dok Masačusets zahteva minimalnu godišnju zaradu od 903.401 dolara od svojih 1% najbogatijih stanovnika
Prag bogatstva: Za ulazak u krug od 1 odsto najbogatijih u SAD potrebno manje od milion (GRAFIKA)Getty © David McNew

Postoji stara izreka: svi misle da su srednja klasa. Ali, s druge strane, pitanje je koliko ljudi uopšte zna da zaista pripadaju jednom procentu najbogatijih u Americi.

Kriterijumi koji bogate svrstavaju među najbogatije su različiti u svakoj američkoj državi. Koristeći podatke kompanije za savetodavne usluge u ličnim finansijama, Palavi Rao i Miranda Smit iz "Vižual kapitalista" otkrivaju godišnji prag prihoda po kojem se domaćinstvo može smatrati delom od 1 odsto najbogatijih u njihovoj državi. To ne zavisi samo od zarade, već i od broja stanovnika, ali i profita koji ostvaruju drugi građani na toj teritoriji.

Neke države zahtevaju mnogo veću godišnju zaradu od svojih stanovnika da bi ušli u visoku ligu. Za ulazak na listu najbogatijih, u svim državama potrebno je manje od milion dolara godišnje.

Na vrhu liste je Konektikat u kojem je prag koji treba preći najviši - 953.000 dolara godišnje. Masačusets zahteva minimalnu godišnju zaradu od 903.401 dolara od svojih 1% najbogatijih stanovnika. Na listi prvih pet država u kojima je za ulazak u krug "ekstremnih bogataša" potrebno najviše novca su i Kalifornija sa 844.266 dolara, Nju Džersi sa 817.346 dolara i Vašington sa 804.853 dolara.

Na drugom kraju spektra, su države u kojima je potrebno mnogo manje novca da biste se smatrali bogatašima. U Zapadnoj Virdžiniji je potrebna zarada od 367.582 dolara godišnje, najniže od svih država, što je tri puta manje nego u Konektikatu. U Misisipiju je potrebno najmanje 381.919 dolara godišnje da bi porodica ušla u krug jedan odsto "najplaćenijih".

Pogled na mapu otkriva neke regionalne razlike. Severoistočna i zapadna obala, sa svojim velikim urbanim i ekonomskim čvorištima, imaju veće zahteve za ulazak u prihode za prvih 1% od država na američkom jugu.

Ovo takođe korelira sa srednjim prihodom po državi, mera koja pokazuje da domaćinstva Masačusetsa zarađuju skoro 90.000 dolara godišnje, u poređenju sa stanovnicima Misisipija koji kući nose 49.000 dolara godišnje.

Analiza je pokazala da najbogatiji u državama kao što su Konektikat i Masačusets, mogu da očekuju da će platiti veći porez u odnosu na druge države.

U prvih pet država oni plaćaju, u proseku, između 26 i 28 odsto svog prihoda u vidu poreza, u poređenju sa onima u poslednjih pet koji plaćaju između 21 i 23 odsto.

image