Ekonomija

Počinje popis poljoprivrede: Kazne do milion dinara za one koji odbiju da daju podatke ili ih lažiraju

Popis poljoprivrede počinje u nedelju, 1. oktobra i trajaće do 15. decembra, u okviru koga će se prikupiti podaci o gazdinstvima, zemljišnom fondu, radnoj snazi i broj stoke
Počinje popis poljoprivrede: Kazne do milion dinara za one koji odbiju da daju podatke ili ih lažirajuGetty © Joern Pollex

Info-centar gde građani mogu da dobiju sve informacije i odgovore na pitanja koja se odnose na predstojeći popis poljoprivrede počinje sa radom danas, objavio je Republički zavod za statistiku.

Zainteresovani građani će informacije i odgovore na pitanja moći da dobiju pozivom na broj 0800-444-005, svakoga dana od osam do 20 časova, a pozivi su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže "Telekoma Srbije" i mobilnih mreža. Info-centar će raditi do 15. decembra.

Popis poljoprivrede počinje u nedelju, 1. oktobra i trajaće do 15. decembra.

"Osnovna obeležja o poljoprivrednim gazdinstvima: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke prikupljaju se potpunim obuhvatom jedinica posmatranja", navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja biće preuzeti iz administrativnog izvora ‒ evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podaci za ostala obeležja (navodnjavanje površina pod usevima, način držanja stoke, obrada i održavanje zemljišta, upotreba đubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema) biće prikupljeni na uzorku.

Podaci će se prikupiti metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava. Popisivači će podatke unositi direktno u elektronski Upitnik na laptopu.

Kazne od 20.000 do milion dinara

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili punoletni član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva kome su poznati podaci koji se prikupljaju, ako odbije da popisivaču da podatke o gazdinstvu ili ukoliko mu da netačne podatke.

Isti iznos kazne je i za preduzetnike, koji ne budu hteli da sarađuju sa popisivačima, dok je kazna za pravno lice od 100.000 dinara, do milion dinara.

image