Fon der Lajen: EU sledeće godine predstoji borba za gas

Zalihe gasa bi mogle da se smanje sledeće godine, upozorava predsednica Evropske komisije, najavljujući mogući pad od približno četvrtine ukupnog kapaciteta EU za skladištenje

Evropska unija će se sledećeg leta boriti da napuni svoje rezervoare za skladištenje gasa, upozorila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, najavljujući nove mere za povećanje snabdevanja obnovljivom energijom. 

Obraćajući se Evropskom parlamentu, Fon der Lajenova je najavila planove za ubrzanje izdavanja dozvola za projekte obnovljivih izvora energije, prenosi Rojters, dodajući da će EU ove godine raspolagati sa još 50 gigavata energije iz obnovljivih izvora i da bi "mogla učiniti više 2023. godine."

Fon der Lajenova je, takođe, rekla da su zemlje EU povećale uvoz tečnog gasa i smanjile ukupnu potrošnju gasa, kako bi se izborile sa energetskom krizom koju su izazvale sankcije protiv Rusije zbog izbijanja konflikta u Ukrajini.

Nove odluke Evropske komisije

Međutim, ona je upozorila da EU preti opasnost od nedostatka 30 milijardi kubnih metara gasa, što predstavlja približno četvrtinu ukupnog kapaciteta EU za skladištenje gasa.

Fon der Lajenova je, takođe, rekla da je Evropska komisija odlučila da dozvoli veću državnu pomoć kompanijama koje se bore sa energetskom krizom, kao i da je Komisija pripremila projekat za pomoć u finansiranju tranzicije EU od oslanjanja na ruska fosilna goriva.

Ursula fon der Lajen nije ovom prilikom pomenula predlog ograničenja cene gasa koji podržava većina zemalja EU, a kojem se protivi Nemačka, najveća evropska ekonomija, kao i Holandija i sama Evropska komisija.

Evropska komisija je ranije predložila takozvani mehanizam za korekciju tržišta, za koji je je jedan diplomata EU izjavio Rojtersu da će "samo ograničiti skokove cena, ali da ih neće sprečiti."

Cene gasa dostigle su rekordnih 240 evra po megavat-satu prošlog avgusta, u poređenju sa 15-20 evra po megavat-satu pre pandemije kovida 19. Trenutno su cene gasa u padu, jer neuobičajeno toplo vreme smanjuje potražnju, pomažući EU da napuni svoja skladišta gasa na oko 95 odsto.