Ekonomija

Evropska unija sprema tužbu protiv Fejsbuka

Kompanija "Fejsbuk Meta" pokrenula je 2016. male oglase pod nazivom "Fajsbuk Market plejs" za kupovinu i prodaju artikala u 70 zemalja
Evropska unija sprema tužbu protiv Fejsbukawww.globallookpress.com © © Soumrabyata Roy

Antimonopolsko regulatorno telo EU priprema tužbu protiv kompanije "Meta" zbog zloupotrebe podataka o korisnicima u reklamne svrhe, tvrde izvori agencije Rojters kojoi su tražili anonimnost.

Evropska komisija, koja za kršenje antimonopolskih propisa može da izrekne novčane kazne u vrednosti do 10 odsto globalnog prometa nekog poslovnog subjekta i kompanija "Meta" odbile su da komentarišu navode anonimnih izvora Rojtersa.

Američki gigant društvenih medija suočiće se sa prigovorom Evropske komisije u kom će se obrazložiti kako bi "Meta" mogla da zloupotrebi poverljive podatke za slanje oglasa. Istražitelji EU, takođe, planiraju da razmotre kako bi podaci koje je Fejsbuk dobio od svojih oglašivača mogao da iskorišćava.

Komisija je u junu prošle godine započela istragu o ovoj društvenoj mreži, a istog dana  istragu je pokrenula i Britanska agencija za konkurenciju.

Kompanija "Meta" pokrenula je 2016. godine male oglase pod nazivom "Fajsbuk market plejs" za kupovinu i prodaju artikala u 70 zemalja.

image