Ekonomija

Prodaje se hotel Slavija: Početna cena 25 miliona evra

Predmet prodaje je udeo u vlasništvu Republike Srbije, što predstavlja 100 odsto ukupnog kapitala subjekta privatizacije
Prodaje se hotel Slavija: Početna cena 25 miliona evra© CC-BY-SA 2.0 /LukaP

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje hotela Slavija u Beogradu po ceni od 24,94 miliona evra. Predmet prodaje je udeo u vlasništvu Republike Srbije, što predstavlja 100 odsto ukupnog kapitala subjekta privatizacije.

Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna procenjena vrednost kapitala na dan 31. decembar 2022. godine iznosila je 24.940.661 evra, a početna cena za prodaju kapitala iznosi 100 odsto procenjene vrednosti kapitala. Proglašeni kupac prodajnu cenu mora uplatiti odjednom, prenosi Tanjug.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 24. novembra ove godine do 12 časova. Prodajna dokumentacija će biti dostupna od 4. oktobra.

Otvaranje glavnog koverta i koverte sa oznakom "Podaci o ponuđaču" biće održano 28. novembra u prostorijama Ministarstva privrede u Kneza Miloša 20, u Beogradu, u 10 časova.

Naknada za otkup prodajne dokumentacije iznosi 150.000 dinara. Svi zainteresovani dužni su da uplate depozit od 2.494.066,10 evra ili u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu NBS-a na dan plaćanja, a sve na način kako je predviđeno uputstvom za ponuđače.

Depozit se može uplatiti u gotovom novcu ili polaganjem prvoklasne bankarske garancije, a na iznos depozita se ne obračunava kamata.

Pravo na učešće u postupku ima domaće ili strano, pravno ili fizičko lice, koje je podnelo zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisalo ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupilo prodajnu dokumentaciju i koje ispunjava kvalifikacione uslove.

Za privredno društvo uslov je da je samostalno ostvarilo poslovni prihod u 2022. godini u iznosu od najmanje 50 miliona evra i da je samostalno ostvarilo poslovni i neto dobitak u 2022. godini. Za investicioni fond sa svojstvom pravnog lica je obavezno da je imao ukupnu aktivu u vrednosti od najmanje 250 miliona evra u 2022. godini, dok fizičko lice mora da priloži dokaz da poseduje novčana sredstva u iznosu od najmanje 25 miliona evra.

Pravo na učešće u postupku ima i konzorcijum pravnih ili fizičkih lica, od kojih je bar jedan član konzorcijuma podneo zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisao ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupio prodajnu dokumentaciju, i koji kumulativno ispunjava uslove.

image