Ekonomija

Propao pokušaj EU da ograniči cenu ruske nafte: Danas skuplja nego pre godinu dana

Uprkos ograničenju cena nafte koju su nametnule zemlje G7, cene ruske sirove nafte rastu uporedo sa rastom cena na globalnom tržištu – a sa njima i ruski prihodi od sirovina
Propao pokušaj EU da ograniči cenu ruske nafte: Danas skuplja nego pre godinu danawww.globallookpress.com © Antonio Sempere

Cena ruske nafte nastavlja da raste, donoseći Kremlju milijarde dodatnih prihoda. Istraživači su još proletos ukazali na probleme sa ograničenjem cene od 60 dolara po barelu, ali ništa se nije dogodilo. Ona je sada iznad 80 dolara, piše "Špigl".

List navodi da uprkos ograničenju cena nafte koju su nametnule zemlje G7, cene ruske sirove nafte rastu uporedo sa rastom cena na globalnom tržištu – a sa njima i ruski prihodi od sirovina. Prema navodima ruskog Ministarstva finansija, ruska nafta Ural je u septembru trgovala u proseku za 83 dolara po barelu.

To je znatno više od 60 dolara što bi, prema limitu cena, zapravo trebalo da predstavlja granicu za izvoz ruske nafte. Poseban slučaj je što je u septembru je cena Urala bila znatno viša od vrednosti od pre godinu dana. U septembru 2022, pre uvođenja gornje granice cene nafte, barel Urala koštao je 68 dolara.

"Špigl" navodi da je pouzdanost ruskih ekonomskih podataka dovedena u pitanje od početka sukoba u Ukrajini, ali ukazuje i da su informacije moskovskog Ministarstva finansija donekle u skladu sa trendom koji ekonomski istraživači registruju već neko vreme. Prema podacima Kijevskog instituta za ekonomiju (KSE), izvozne cena za ruski Ural je već bila na 71 dolar u avgustu.

"Ograničenje cena G7 je trebalo da funkcioniše na sledeći način: Klub velikih, etabliranih industrijskih nacija kojim dominira Zapad želeo je da nametne ograničenje cena kroz svoju dominaciju u transportu nafte. Zapadnim brodarskim kompanijama i osiguravajućim kompanijama bi trebalo dozvoliti da zarađuju od transporta ruske nafte samo ako se teretom trgovalo po ceni od 60 dolara ili manje", navodi "Špigl".

Prema istraživačima Instituta KSE, ova ideja nikada nije funkcionisala u praksi. Već u proleće su objavili podatke koji pokazuju da su zapadni osiguravači i brodarske kompanije nastavili da transportuju naftu iznad granice cene preko ruske naftne luke Kosmino na Japanskom moru.

Potom su pozvali na strožu kontrolu. Međutim, na pitanje "Špigla", EU i savezna vlada početkom septembra nisu mogli da kažu da li će se i u kojoj meri pratiti poštovanje gornje granice cena.

Početkom godine izvozne cene ruske nafte, koja se otprema preko Crnog i Baltičkog mora, pale su znatno ispod 60 dolara. Međutim, razlog za to je obustavljanje kupovine ruske tankerske nafte od strane EU, a ne gornja granica cene.

Proračuni istraživača KSE-a dolaze do zaključka da viša cena nafte donosi velike količine novca u moskovsku kasu: viša cena Urala za 20 dolara znači oko 37 milijardi dolara dodatnih prihoda.

image