Ekonomija

Mađarska "crvena linija" - ruska nuklerna energija

Mađarska vlada će nastaviti da štiti svoje nacionalne interese kada se razgovara o devetom paketu sankcija, poručio je Sijarto
Mađarska "crvena linija" - ruska nuklerna energija© Tanjug/Mikael Fritzon/TT News Agency via AP

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da su neke zemlje EU predložile da deveti paket sankcija uključuje i zabranu rada ruskih kompanija za nuklearnu energiju, prenosi TASS.

Sijatro je objasnio da je to "crvena linija" za Mađarsku, jer nuklearna elektrana Paks radi na nuklearno gorivo koje isporučuje Rusija. Naglasio je da Mađarska neće podržati ništa što krši njene nacionalne interese u oblasti energetike.

"Mađarska vlada će nastaviti da štiti svoje nacionalne interese kada se razgovara o devetom paketu sankcija, koji se već priprema u Briselu", istakao je Sijatro.

Ministar spoljnih poslova Mađarske je napomenuo da sankcije koje je EU uvela Rusiji nisu uticale na specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, već su samo pogoršale ekonomsku situaciju u Evropi.

Nuklearna elektrana Paks izgrađena je po sovjetskim tehnologijama sa VVER reaktorima. Smeštena je na obali Dunava, 100 kilometara južno od Budimpešte i obezbeđuje 49,6 odsto proizvodnje energije u Mađarskoj.

Do sada, uz saglasnost EU, Rusija je ove godine nastavila da isporučuje nuklearno gorivo u elektranu Paks vazdušnim putem preko Belorusije, Poljske i Slovačke. Pre ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, nuklearno gorivo je transportovano železnicom u Mađarsku preko Ukrajine.

Osim toga, Budimpešta u saradnji sa Državnom korporacijom za atomsku energiju Rosatom, nastavlja projekat izgradnje druge faze nuklearne elektrane Paks. Kako je ranije naveo Sijarto, Moskva je potvrdila spremnost da finansira ovaj projekat, koji je procenjen na 12,5 milijardi evra. Projekat treba da bude 80 odsto finansiran ruskim kreditom.

Mađarska vlada računa da će dva nova reaktora VVER-1200 biti postavljena do 2030. godine, nakon čega će kapacitet elektrane sa sadašnjih 2.000 megavata porasti na 4.400 megavata.

Rosatom je najveći svetski izvoznik nuklearnih reaktora i snabdeva nuklearnim gorivom evropske zemlje. Ukoliko bi došlo do prekida odnosa sa ruskim komapanijama, to bi ugrozilo snabdevanje električnom energijom u zemljama koje se oslanjaju na nuklearne elektrane.

image