Ekonomija

Rekordni rast cena prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji

Potrošači u Velikoj Britaniji se suočavaju sa povećanjem od 682 funte na godišnjem računu za iste namirnice
Rekordni rast cena prehrambenih proizvoda u Velikoj Britanijiwww.globallookpress.com © Dinendra Haria

Rast cena prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji dostiže rekordnih 14,7 odsto, a postoji tendencija da cene i dalje rastu, prenosi istraživački portal "Kantar". Na portalu su objavljeni rezultati ankete koja je pratila kupovnu moć tokom 12 meseci, do 30. oktobra.

Potrošači u Velikoj Britaniji se suočavaju sa povećanjem od 682 funte na godišnjem računu za iste namirnice.

Najbrže su rasle cene namirnica poput margarina, mleka i hrane za pse.

Prema istraživanju, 27 odsto domaćinstava u Velikoj Britaniji se suočava sa finansijskim teškoćama, što je duplo više nego u novembru prošle godine. Devet od deset kupaca tvrdi da su veće cene hrana i pića glavna briga, uz veće račune za energiju.

Prodaja trgovačkih robnih marki, koje su generalno jeftinije od brendova, skočila je za 10,3 odsto u periodu od četiri nedelje do kraja oktobra. U isto vreme prodaja brendova porasla je za samo 0,4 odsto. Kako su kupci težili da što više uštede, prodaja najjeftinijih asortimana je porasla je za 42 odsto.

Diskonteri Aldi i Lidl su najviše profitirali. Aldi je povećao svoju prodaju za 22,7 odsto na godišnjem nivou, a Lidl za 21,5 odsto. Supermarketi Morrisons i Waitrose su zabeleželi pad prodaje od 4,6 odsto i 1,9 odsto.

Prema analizi, osetan je pad prodaje za Noć veštica u poređenju sa 2021. Udeo konditorskih proizvoda kupljenih na promociji tokom oktobra iznosio je 26 odsto, dok je prošle godine iznosio 36 odsto.

Primećeno je i da se ljudi manje pripremaju za proslavu Božića. Na primer, u oktobru prošle godine dva miliona potrošača je kupilo praznični božićni puding, a ove godine je kupovina poslastice opala za 32 odsto.

Sledi i Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje počinje 20. novembra, kada se u večernjim satima beleži veća prodaja piva. Tokom Svetskog prvenstva 2018, prodaja piva se utrostručila dan pre utakmice Engleske protiv Tunisa. Očekuje se da bi tako trebalo da bude i pred meč Engleske protiv SAD 25. novembra.

image