Inflacija u SAD veća od očekivane, kamate ostaju visoke bez obzira na štetu po ekonomiju

Najnoviji podaci o indeksu potrošačkih cena povećavaju izglede za dalji rast kamatnih stopa

Inflacija u SAD bila je viša od prognozirane, što je povećalo izglede da će Federalne rezerve povećati kamatne stope u pokušaju da smanje inflaciju.

Na godišnjem nivou, Indeks potrošačkih cena (CPI) je porastao je 3,7 odsto, kao i prethodnog meseca iako su ekonomisti očekivali blagi pad.

Na mesečnom nivou, inflacija je usporila sa 0,6 odsto na 0,4 odsto, delimično zahvaljujući nižem pritisku cena energenata. Međutim, "bazna" inflacija, koja uklanja nestabilne cene energenata i hrane iz jednačine, ostala je stabilna na 0,3 odsto mesečno.

Bazna inflacija je opala sa 4,3 odsto na 4,1 odsto na godišnjem nivou.

"Podaci koje smo dobili - rast, plate, inflacija — svi ukazuju na privredu koja se ponovo ubrzava u odnosu na neposrednu recesiju . . . Biće neophodna dodatna pojačana budnost centralne banke", ocenio je Ališer Husainov, šef odeljenja za inflaciju u "Sitadel sekjuritizu".

Nedavni podaci o inflaciji naglašavaju kako snažno tržište rada podstiče potražnju potrošača, što rizikuje da pritisak na cene ostane iznad cilja Feda.

Na sastanku prošlog meseca, većina centralnih bankara je pozvala na još jedno povećanje kamatnih stopa ove godine i mogli bi da ostanu pri tome ako se inflacija dalje ne ohladi, upozoravaju "Blumberg" i "Fajnenšel tajms".