UN: Svet ne može bez ruskog žita i đubriva

Izvršni direktor Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija Dejvid Bizli poručio je da "voleli Rusiju ili ne" svet ne može bez ruskog žita i đubriva

Izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli izjavio je danas da sve zemlje treba da sarađuju u sprovođenju sporazuma o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka.

Bizli je istakao da su svetu potrebni žito i veštačko đubrivo iz Ruske federacije.

"Ovaj dogovor je apsolutno neophodan. Sve zemlje moraju da sarađuju po ovom pitanju. Voleli Rusiju ili ne, svetu su potrebne ruske žitarice i đubriva. U suprotnom, ceo svet će morati da plati za to. Činimo sve što je u našoj moći da osiguramo da ugovor o isporuci žitarica preko Crnog mora ostane na snazi i da bude produžen", rekao je Bizli, prenele su "RIA Novosti".

Putevi ruskog žita

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka.

Rusija je obustavila učešće u sporazumu o žitu posle napada na ratne brodove Crnomorske flote i trgovačke brodove koji su obezbeđivali žitni koridor. Nakon što je dobila garancije Ukrajine, Rusija je nastavila da učestvuje u sporazumu koji ističe 19. novembra.

"Ako izuzmemo Tursku kao zemlju posrednika, skoro svo žito koje se izvozi iz Ukrajine šalje se ne u zemlje u razvoju i najsiromašnije zemlje kojima je namenjeno, već u zemlje EU. U okviru Svetskog programa za hranu UN, koji predviđa pružanje pomoći državama kojima je to najpotrebnije, bila su natovarena samo dva broda. Ističem, dva od 87 brodova", izneo je predsednik Rusije Vladimir Putin kritike u septembru.

Sa Putinom se složio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je izjavio da Zapad drži lekcije o humanosti, a ignoriše probleme gladi u Africi. Erdogan je izjavio da mu je ruski predsednik predložio da treba da se besplatno pošalje žito u siromašne zemlje kao što su Džibuti, Somalija i Sudan. 

"Tokom razgovora sa Vladimirom Putinom dogovorili smo se da besplatno isporučujemo žito siromašnim zemljama. Osiguraćemo da brodovi sa žitom dođu do zemalja koje su trenutno pogođene glađu", potvrdio je ovog meseca turski predsednik.