Ekonomija

Amerikanci sve teže sebi mogu da priušte kupovinu stana: Cene će sledeće godine još više rasti

Investiciona kuća "Goldman Saks" je objavila prognozu da će prosečne cene skočiti 1,8 odsto na godišnjem nivou u 2023, a zatim još 3,5 procenata do kraja 2024.
Amerikanci sve teže sebi mogu da priušte kupovinu stana: Cene će sledeće godine još više rastiwww.globallookpress.com © Mark Hertzberg

Cene stanova u SAD neće uskoro pasti uprkos tome što je mogućnost njihove kupovine na rekordno niskom nivou, upozorila je investiciona kuća "Goldman Saks".

Prosečne cene će skočiti 1,8 odsto na godišnjem nivou u 2023, a zatim još 3,5 procenata do kraja 2024. pod uslovom da ne dođe do neočekivanih ekonomskih previranja, navodi ova banka u prognozi, prenosi portal "Investitor".

"Za kupce su oni manje priuštivi, nego što je to bilo na vrhuncu 2006. pre kraha. U nedostatku bilo kakvih negativnih šokova za širu ekonomiju, koji bi ili povećali višak ponude domova na tržištu ili podstakli porast nezaposlenosti, i dalje očekujemo da će cene kuća rasti", napisao je tim na čelu s glavnim kreditnim strategom Loftijem Karouijem u svojoj istraživačkoj belešci.

Uprkos tome što su stanovi još manje pristupačni nego što su bili pre finansijske krize 2008. godine, Karouijev tim očekuje ograničenu ponudu. Pad nivoa zaliha stisnuo je tržište nekretnina u poslednjih nekoliko godina, a SAD nedostaje između 1,5 i 5,5 miliona domova, prema procenama Nacionalne asocijacije posrednika za nekretnine (NAR) i američke državne administracije.

NAR indeks koji prati pristupačnost stanova u SAD pao je na rekordno nizak nivo u junu i julu, prema najnovijim podacima. U međuvremenu, Federalne rezerve su agresivno povećale kamatne stope od marta 2022. u pokušaju da slome inflaciju, a to je poskupelo zaduživanje, s prosečnom hipotekom na 30 godina s fiksnom kamatnom stopom koja je porasla sa 3,8 odsto na 7,6 procenata u istom periodu.

Iz "Goldman Saksa" napominju da je jedna od prednosti trenutne zategnutosti na stambenom tržištu to što se neće ponoviti 2008, kada su cene nekretnina pale oko 20 odsto u odnosu na svoj vrhunac nakon finansijske krize.

image