Ekonomija

Rojters: Ništa od dogovora o ograničenju cene gasa ni na sledećem sastanku ministara EU

Otpor ograničenju pruža tabor predvođen Nemačkom, a neslaganja unutar Unije slabe odgovor bloka na aktuelnu energetsku krizu, piše agencija
Rojters: Ništa od dogovora o ograničenju cene gasa ni na sledećem sastanku ministara EUwww.globallookpress.com © dpa/Arne Dedert

Konstantna neslaganja između lidera 27 članica EU najverovatnije će dovesti do toga da ministri energetike Unije ne odobre ograničenje cene na sastanku 24. novembra, piše Rojters.

Agencija dodaje da su Belgija, Grčka, Italija i Poljska zapretile da će blokirati novi set mera Evropske unije za ublažavanje energetske krize, s obzirom na to da se uvođenje gornje granice cene gasa ne nalazi na spisku predloga.

Četiri pomenute države traže sveobuhvatan predlog koji bi se ticao i cene gasa, u suprotnom neće pristati na usvajanje paketa mera koji uključuje i zajedničku kupovinu tog energenta unutar EU, ali i ubrzavanje procedura za dobijanje dozvola za obnovljive izvore energije.

Iz Evropske komisije su odgovorili obećanjem da će nacrt plana o ograničenju cene gasa biti pripremljen na vreme za diskusiju 24. novembra.

Međutim, šanse da će do tada sve biti spremno su male, ističe Rojters i podseća da četiri države ne mogu samostalno da blokiraju usvajanje seta mera, ali da bi to mogle da učine uz širu koaliciju sa drugim članicama EU.

Sa druge strane, otpor uvođenju ograničenja pruža moćan tabor predvođen Nemačkom, najvećom ekonomijom u bloku, koja tvrdi da bi takva odluka mogla da odbije dobavljače, kao i da ugrozi podsticaje za smanjenje potrošnje gasa.

Neslaganje slabi odgovor EU na energetsku krizu povezanu sa ratom u Ukrajini i rekordnom stopom inflacije u bloku, navodi Rojters i dodaje da se Unija sada suočava sa novom recesijom pre nego što je uspela da se u potpunosti oporavi od posledica pandemije virusa korona.

image